Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgabarackos bárány bulgursalátával - Zsolttól

Eljött a sárgabarack ideje. De mit tegyünk, ha nem vagyunk édesszájúak vagy lekvárimádók? Készítsünk egy jó sárgabarackos bárányt. Igazi nyári fogás húsimádóknak.

Ezt az ételt a németországi Westerwaldban tanultam egy tanyasi birtok tulajdonosától, aki sok más állat mellett lovakkal is foglalkozott, és ezt a receptet ő állítólag Bugacról hozta magával. Jó kis csavar…


Sárgabarackos bárány bulgursalátával

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg báránycomb (vagy lapocka)
2 teáskanál só
2 evőkanál liszt
1 dl mogyoróolaj
5 dkg vaj
16 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsom püré
1 mokkáskanál bors
1 ág kakukkfű
1 ág rozmaring
2 dl fehérbor (ha van, tokaji)
2 dl zöldség leves
50 dkg sárgabarack
A bulgursalátához:
25 dkg bulgur
1 fej lilahagyma
2 szem paradicsom
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál olívaolaj
½ citrom leve

Elkészítés:
1. A bulgurt átmossuk, fél liter forrásban lévő vízzel leöntjük, és lefedve várjuk, hogy magába szívja a nedvességet.
2. A báránycombot kicsontozzuk. Kockára vágjuk, sózzuk, lisztben megforgatjuk, mogyoróolajon megpirítjuk.
3. A megsült húsokat egy hőálló tálba szedjük.
4. A visszamaradt olajat kiegészítjük a vajjal, megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a paradicsompürét, fűszerezzük, felengedjük a borral és a zöldséglevessel, hozzáöntjük a húshoz, és összekeverjük.
5. A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, a ragu tetejére tesszük, és 40 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
6. A zöldségeket (hagyma, paradicsom) kiskockákra, a petrezselymet apróra vágjuk, és összekeverjük a kihűlt és lecsöpögtetett bulgurral, sózzuk, borsozzuk, citromlével és olívaolajjal meglocsoljuk, majd jól összeforgatjuk.
7. A bárányragut a bulgursalátával kínáljuk.

Elkészítés: 1 óra
Fogyasztható: azonnal


A bárányról

Az ínyenceknek a tejes bárány a bárány. Valóban a tejes bárány a legfinomabb, ami csak anyatejet kap. Természetesen ha már elkezdenek füvet is enni, akkor is még bárányok, de a húsuk íze kicsit megváltozik. A bárány elkészítésénél figyelni kell arra, hogy mivel fiatal húsról van szó, gyorsan elkészül, túlfűszerezni nem érdemes, készítsük akár mediterrán, akár orientális fűszerekkel (curry, rozmaring, zsálya). Jól társítható gyümölcsök és zöldségek bármelyikéhez.

Ha valaki arra adja a fejét, hogy pörköltet készít bárányból, érdemes a hagymát előtte jól megsütni, átturmixolni, és ezzel a hagymás szafttal összefőzni a bárányt, különben a hagyma még meg sem puhul, amikor a bárány már kész. Nincs annál rosszabb, mint a csontjáról leváló puha hús ropogós hagymakockákkal.

Készíthető belőle leves tejszínnel, ecettel, tárkonnyal, vagy raguk gyümölcsökkel-zöldségekkel. A gerinc kiemelten finom szép rózsaszínűre sütve, igazi gasztronómiai élvezet. De lehet belőle tatárt is készíteni előételnek. És természetesen grillezhetjük is, faszénen sütve, szeletben vagy nyárson egészben. Horvátország felé az út mellett találkozhatunk ilyen nyárson sütött báránnyal. Édes hagymával, paradicsommal és kukoricakenyérrel egyszerűen tálalva szenzáció.

És ne feledkezzünk meg az olasz specialitásról, az Osso buccoról, amikor a lábszár (borjú vagy bárány) csonttal együtt van szeletelve, elősütve és sok zöldséggel összefőzve.

Magyarországon sajnos nem annyira népszerű a bárány, inkább a külföldiek hordják el javarészt, de érdemes kipróbálni!


Egyszerű köret a bulgur

A bulgur búzatöret, mely gyorsan elkészíthető, kitűnő köret. A bárányhoz nagyon illik, bármilyen formában, magában vagy zöldségekkel, esetleg a bárány szaftjával összekeverve. Magában is fogyaszthatjuk salátaként, igazi nyári vitaminbomba a bulgursaláta rengeteg sok petrezselyemmel, citrommal és paradicsomhússal.


Sárgabarack variációk

A sárgabarackról mindenkinek a nagymama lekvárja jut eszébe. Na persze a jó pálinka sem elhanyagolható az étkezés előtt, közben és után.

A sárgabarack minden hús mellé adható, csirkéhez, pulykához kompótként, chutney-ként, chilivel, gyömbérrel, uborkával vagy bármilyen fűszerrel, például mentával, bazsalikommal, parmezánnal. Még tovább fokozhatjuk orientális ízekkel (curry, garam masala).

A lekváron és a pálinkán túl készítsünk sárgabarack fagylaltot, sorbet-t, utóbbit pezsgővel. Jeeee!

 

Ezek is érdekelhetnek