Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgabarack-tarte áfonyával

Július derekán, aki csak teheti, befőzési kampányba kezd: itt a sárgabarack! Ebben az évben a nagy meleg következtében már szinte a hónap elején elkezdődött a szezon, és mivel igen mérsékelten bőséges a termés, igyekezni kell a dzsemek, lekvárok készítésével éppúgy, mint a friss gyümölcsből tálalható desszertek komponálásával.

Bár rendes mennyiségben került üvegekbe belőle, sőt frissen is igen kelendő, olyan kellemes gyümölcsös és krémes desszertet is készítettem, amiből jólesik szeletelgetni a hűtőszekrényből, amíg van belőle.

Ha pedig nyári finomságról van szó, a könnyű, frissítő, kellemes, izgalmas, színes, fényes kompozícióké a főszerep – így aztán a sárgabarackhoz a szintén most érő mélykék áfonya is csatlakozott a tarte tetején.

A francia konyhából ismerős tarte kifejezés a kerek, hullámos szélű formában sült omlóstészta alapú fogásokat jelenti, amelyekbe töltelék kerül, de a tetejét nem fedi tésztaréteg. Kétségtelen, hogy legismertebb képviselője a fordított almatorta, a Tarte Tatin, de készülhet eperrel, málnával, különféle krémekkel, csokoládéval, ha édességként, sőt zöldségekkel, halakkal, húsokkal, sonkával is, ha előételként vagy főfogásként tálaljuk – szinte csak a fantázia szab határt a variációknak. Ha pedig kis, kerek formában sülnek a finomságok, tartelette a becsületes nevük.
 
Bár a régi szakácskönyvekben található tarte-receptek tésztája annyira egyszerű, hogy sem cukrot, sem sót nem tartalmaznak, idővel és a modern kor igényeinek megfelelően ez is változott, és persze nálam is némi módosuláson esett át. A lényegi komponensek, amelyek a gyümölcsös tarte-ok esetén mindig csinos rendben sorakoznak a tésztán, ezúttal kellemes vaníliakrém-ágyra kerültek, így szeletelés során a halvány vaníliaszín a narancs és kék gyümölcsök harmóniájában és persze az ízek összhangjában teljesedik ki.

Az elkészítés kis odafigyelést igényel ugyan, és csak teljesen kihűlt állapotban szeletelhető, de megéri a várakozást!

Sárgabarack-tarte áfonyával

Hozzávalók (26 cm átmérőjű kerek sütőformához):
15 dkg rétesliszt
3 dkg burgonyakeményítő + 1 púpozott evőkanál a töltelékhez
6 dkg porcukor + 2 csapott evőkanál a töltelékhez
1 csipet só
10 dkg jó minőségű, hideg vaj
1 tojássárgája + 2 a töltelékhez
1 kg friss sárgabarack
5 dkg áfonya
4 dl tej
1 egész vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítés: A tésztához a lisztet és a keményítőt tálba szitálom, hozzáadom a 6 dkg porcukrot, csipet sót, alaposan elkeverem. A hideg vajat nagylyukú reszelőn lereszelem, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztes keverékkel. 1 tojássárgáját villával kissé felverek, a tésztához adom, és kerek gömbbé formálom. Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetem.

Közben előkészítem a tölteléket. A vaníliakrémhez a tejet magas falú edénybe öntöm, hozzáadom a vaníliamagokat, majd 2 csapott evőkanál cukrot és 2 púpozott evőkanál keményítőt keverek hozzá. Lassú tűzön melegíteni kezdem. 3-4 perc elteltével, mikor sűrűsödni kezd, egyesével hozzákeverem a 2 tojássárgáját. Forralni nem szabad, különben kicsapódik a tojás, és rántotta lesz belőle! Félrehúzom a tűzhelyről, frissen tartó fóliával lefedem, hűlni hagyom.

Egy jókora lábosban vizet forralok. A sárgabarackokat leforrázom, így könnyen eltávolítható a héjuk, majd mindegyiket félbevágom, felhasználásig lefedve beteszem a hűtőszekrénybe.

A sütőforma aljára kerek sütőpapírlapot helyezek. A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát két fólialap lap között kinyújtom, kibélelem vele a formát úgy, hogy a széleire is jusson – a felesleges tésztaszéleket nyújtófával könnyedén levágom. Tetejére sütőpapírt terítek, erre sütőbabot (ami nálam lencse) szórok. 15 perc alatt vakon elősütöm a tésztát. Így nem púposodik fel, kellemesen ropogós lesz, a töltelék nem áztatja majd el.

Az elősütött tésztáról eltávolítom a sütőpapírt a nehezékkel együtt. A már hideg vaníliakrémet egyenletesen elterítem rajta, majd ráhelyezem a sárgabarackokat, magházuk helyével felfelé fordítva. A magok helyére áfonyát szórok, a fél barackok közötti résekbe negyedelt sárgabarackokat illesztek.

Enyhén meghintem porcukorral, és további 40-45 percre visszahelyezem a sütőbe. Közben a maradék sárgabarackot kevés cukorral felforralom, botmixerrel pépesítem, teaszűrőn átszűröm.

A már kisült, de még forró tarte tetejét kenőecset segítségével bevonom az átszűrt sárgabaracklekvárral. Rácson, a formában hagyom hűlni, majd ha van még türelem, legalább 1, de inkább 2 órára behelyezem a hűtőszekrénybe.

A tészta omlós, a krém kellemesen aromás, a gyümölcsök édesek, fényesek – kell ennél több egy könnyű nyári desszerthez?

Ezek is érdekelhetnek

Friss