Keress receptre vagy hozzávalóra

Sárga túró

default user icon
10 4.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • tojás,
  • cukor,
  • tej,
  • vaníliás cukor,
  • fahéj

Elkészítés

    Elkészítése: 10 db tojáshoz 1 l tejet, 10 evőkanál cukrot számolunk. A tojásokat egy fazékba ütjük (teflon vagy nem leragadósba), jól összekeverjük, hozzáöntjük a tejet, beletesszük a cukrot, 1/2-1 tasak vaníliás cukrot, ízlés szerint pici fahéjat(elhagyható). Lassú tűzön állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a leve tiszta nem lesz és a tojásos massza túrós állagú nem lesz. Tűzről levéve egy vászonkendőbe kötjük, és kb. 1 órát hagyjuk kicsepegni. Ha kihűlt, kibontjuk a kendőt, és ha mindent jól csináltunk, egy szép sárga gombócot kapunk.

Megjegyzés

Ez egy nagyon finom húsvéti étel, amit csak az ország keleti részén ismernek. Sonkával és kaláccsal kell enni, isteni finom. Nálunk a Húsvét elképzelhetetlen enélkül.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

kata0924 8 évvel ezelőtt
Imádom a sárga túrót:))) A húsvét egyik fénypontja:)
ancsika5 8 évvel ezelőtt
Üdv Mindenkinek! Élvezettel olvasom az emlék-felidéző hozzászólásokat, pedig én most hallottam először erről az ételről! Mindenképpen kipróbálom, de vajon ha mézet használok cukor helyett, akkor is megfelelő lesz az állaga?
anett.dorka 8 évvel ezelőtt
igggggen, én is keleti vagyok és az anyukám is pont így csinálja! Nagyon finom, és én még azért is szeretem, mert egy kicsit könnyebb és semlegesebb ízű mint a sok nehéz, zsíros, fűszeres húsvéti kaja. Én is jól megtanultam anyukámtól, hogy majd átadhassam a gyermekeimnek, fő a hagyományőrzés:)
vorzse 8 évvel ezelőtt
Én évtizedek óta minden évben 3-4 db-ot készítek, egyenként 10-15 tojásból (ahány tojás, annyi dl tej). A fahéjat csak leszűrés előtt keverem bele, épp csak gondolatnyit, mert könnyen barna túró lehet belőle. Viszont egy éjszakán át hagyom csepegni, garantáltan nem esik szét.
mendevik 10 évvel ezelőtt
Gyerekkorom Húsvétjai jutnak eszembe róla... A nagyszüleim a nyírségben laktak, és náluk is hagyományos húsvéti étel volt a sárga túró. Nagyon egyszerű, de finom édesség. Kitűnöen passzol a sonka sósságához. Köszi a receptet, idén én is megcsinálom:)
Karcsi1001 12 évvel ezelőtt
Az egyik legfinomabb Húsvéti étel ! A volt feleségem családja is rendszeresen készítette Húsvétra, csak kicsit másképp. A különbség az, hogy a tojásokat nem verték fel, hanem óvatosan kevergetve, épphogy összetörve főzték fel a tejjel. ISTENI ! Karcsi1001.
Karcsi1001 12 évvel ezelőtt
Az egyik legfinomabb Húsvéti étel ! A volt feleségem családja is rendszeresen készítette Húsvétra, csak kicsit másképp. A különbség az, hogy a tojásokat nem verték fel, hanem óvatosan kevergetve, épphogy összetörve főzték fel a tejjel. ISTENI ! Karcsi1001.
maresz1111 13 évvel ezelőtt
Az én szüleim is szabolcsiak, nálunk is húsvéti hagyomány. Pont ellensúlyozza a sonka sósságát az édes sárga túró.
maresz1111 13 évvel ezelőtt
Az én szüleim is szabolcsiak, nálunk is húsvéti hagyomány. Pont ellensúlyozza a sonka sósságát az édes sárga túró.
Ircsi 13 évvel ezelőtt
Nálunk otthon Szabolcsban tényleg a Húsvéttal jár a Sárga túró készítése, anyukám 30-40 tojásból és több liter tejből készíti. Vannak akik több cukrot és mazsolát is tesznek bele, és édességként eszik, mi a semlegesebb ízüt szeretjük.....:) Érdemes a "savóját "is megkóstolni!

Hasonló Receptek

X

Nem ez a legjobb Sárga túró recept?


Magazin