Sárga túró

default user icon
10 4.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • tojás,
  • cukor,
  • tej,
  • vaníliás cukor,
  • fahéj

Elkészítés

    Elkészítése: 10 db tojáshoz 1 l tejet, 10 evőkanál cukrot számolunk. A tojásokat egy fazékba ütjük (teflon vagy nem leragadósba), jól összekeverjük, hozzáöntjük a tejet, beletesszük a cukrot, 1/2-1 tasak vaníliás cukrot, ízlés szerint pici fahéjat(elhagyható). Lassú tűzön állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a leve tiszta nem lesz és a tojásos massza túrós állagú nem lesz. Tűzről levéve egy vászonkendőbe kötjük, és kb. 1 órát hagyjuk kicsepegni. Ha kihűlt, kibontjuk a kendőt, és ha mindent jól csináltunk, egy szép sárga gombócot kapunk.

Megjegyzés

Ez egy nagyon finom húsvéti étel, amit csak az ország keleti részén ismernek. Sonkával és kaláccsal kell enni, isteni finom. Nálunk a Húsvét elképzelhetetlen enélkül.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

kata0924 7 évvel ezelőtt
Imádom a sárga túrót:))) A húsvét egyik fénypontja:)
Királyné P. Anna 7 évvel ezelőtt
Üdv Mindenkinek! Élvezettel olvasom az emlék-felidéző hozzászólásokat, pedig én most hallottam először erről az ételről! Mindenképpen kipróbálom, de vajon ha mézet használok cukor helyett, akkor is megfelelő lesz az állaga?
Dorka Anett 7 évvel ezelőtt
igggggen, én is keleti vagyok és az anyukám is pont így csinálja! Nagyon finom, és én még azért is szeretem, mert egy kicsit könnyebb és semlegesebb ízű mint a sok nehéz, zsíros, fűszeres húsvéti kaja. Én is jól megtanultam anyukámtól, hogy majd átadhassam a gyermekeimnek, fő a hagyományőrzés:)
Vincze Erzsébet 7 évvel ezelőtt
Én évtizedek óta minden évben 3-4 db-ot készítek, egyenként 10-15 tojásból (ahány tojás, annyi dl tej). A fahéjat csak leszűrés előtt keverem bele, épp csak gondolatnyit, mert könnyen barna túró lehet belőle. Viszont egy éjszakán át hagyom csepegni, garantáltan nem esik szét.
Mende Viktória 9 évvel ezelőtt
Gyerekkorom Húsvétjai jutnak eszembe róla... A nagyszüleim a nyírségben laktak, és náluk is hagyományos húsvéti étel volt a sárga túró. Nagyon egyszerű, de finom édesség. Kitűnöen passzol a sonka sósságához. Köszi a receptet, idén én is megcsinálom:)
MAGYAR KÁROLY 10 évvel ezelőtt
Az egyik legfinomabb Húsvéti étel ! A volt feleségem családja is rendszeresen készítette Húsvétra, csak kicsit másképp. A különbség az, hogy a tojásokat nem verték fel, hanem óvatosan kevergetve, épphogy összetörve főzték fel a tejjel. ISTENI ! Karcsi1001.
MAGYAR KÁROLY 10 évvel ezelőtt
Az egyik legfinomabb Húsvéti étel ! A volt feleségem családja is rendszeresen készítette Húsvétra, csak kicsit másképp. A különbség az, hogy a tojásokat nem verték fel, hanem óvatosan kevergetve, épphogy összetörve főzték fel a tejjel. ISTENI ! Karcsi1001.
Takács Mária 11 évvel ezelőtt
Az én szüleim is szabolcsiak, nálunk is húsvéti hagyomány. Pont ellensúlyozza a sonka sósságát az édes sárga túró.
Takács Mária 11 évvel ezelőtt
Az én szüleim is szabolcsiak, nálunk is húsvéti hagyomány. Pont ellensúlyozza a sonka sósságát az édes sárga túró.
Kocsi Irén 12 évvel ezelőtt
Nálunk otthon Szabolcsban tényleg a Húsvéttal jár a Sárga túró készítése, anyukám 30-40 tojásból és több liter tejből készíti. Vannak akik több cukrot és mazsolát is tesznek bele, és édességként eszik, mi a semlegesebb ízüt szeretjük.....:) Érdemes a "savóját "is megkóstolni!

Hasonló Receptek

Magazin