Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sangria, a gyümölcsös bódulat

default user icon
MME
Ez a spanyol bólé a lehető legideálisabb ital ebben a rekkenő kánikulában! Hideg, gyümölcsös, frissít és bódít… ez utóbbit nagy alapossággal végzi!

Sangria! Ajánlom mindenkinek, aki ebben az időben szeretné delíriumig hűteni magát, vagy grill partikon osztatlan sikert aratni. A Spanyolországból származó ital neve a sangre (vér) szóból ered. Tulajdonképpen egy fűszeres és gyümölcsös, jéghideg bóléról van szó, amit manapság már palackozva is megtalálunk, de jobb, ha mi magunk készítjük, saját ízlésünkre, a nekünk tetsző arányban és összetételben.

Vörösbor az alapja, kis likőrrel, gyümölcsökkel, szódával és jéggel bekeverve a nyári összejövetelek fénypontja! Mindenképpen érdemes jó minőségű alapanyagokat használni a sangriához, ha esetleg be tudunk szerezni egy üveg spanyol vörösbort, még jobban átjárhat minket a déli szellem.

A variációk száma végtelen, kísérletezzük ki saját kedvencünket, amit még azután is bármikor variálhatunk kedvünkre.

Őszibarackos sangria

Hozzávalók:

A sziruphoz:
10 dkg barnacukor
1 dl narancslikőr
3-4 rúd fahéj

Valamint:
1 üveg  vörösbor
1 narancs
1 lime
1 citrom
50 dkg őszibarack
5 dl jéghideg szóda
2 marék jégkocka

Elkészítés: A cukrot tűz felett felolvasztjuk a narancslikőrben, hozzáadjuk a fahéjat, lehúzzuk a tűzről, kihűtjük.

Hozzáadjuk a vörösbort, és jól lehűtjük. A citrusféléket felszeleteljük, a barackot cikkekre vágjuk, a borhoz adjuk. Hozzátesszük a jeget, valamint a szódát, és azonnal tálaljuk.

Tipp: Ha a jégkockatartóba 1-1 szem cseresznyét, málnát teszünk, köré vizet öntünk, és így fagyasztjuk le, még mutatósabb lesz a hűs ital!

Fontos, hogy mindig használjunk jó minőségű alapanyagot, főleg a bornál fontos: így elkerülhetjük a másnapi kínos fejfájás egy részét. Azért csak egy részét, mert nagyon itatja magát a sangria, és ha hűsítő italként fogyaszthatjuk egész nap kortyolgatva, fájdalmas következményei lehetnek…

Saját véleményem, hogy mivel nálunk az egy főre jutó édes vörösborok forgalma sokkalta magasabb, mint az egy főre jutó természetes édes vörösborok készítése, ezért én a hozzáadott cukornak tudom be az esetleges fejfájást…

Érdemes a sangriát mindig a hűtőgépünk méretéhez alkalmazkodva készíteni, mert kevés mély tál vagy jégvödör kompatibilis a hűtőpolccal, viszont ha ásványvizes üvegbe töltjük át, abba nem férnek bele a gyümölcsök.

A recepthez visszatérve: nem csak a borokat, hanem a fűszereket és főleg a gyümölcsöket váltogathatjuk, ezzel tudjuk kialakítani a saját kedvencünket. Legutóbb cecei magnélküli dinnyével készítettem, könnyű vörösborral, a cukrot ki is hagytam belőle. Likőrnek Cointreau-t használtam, a kristálytiszta narancslikőrt, ami sokkal jobb minőségű, mint nem átlátszó társai. Az 5 literes mennyiséget a szabadság jelentős részére szántam, de szerda magasságában már újra el kellett gondolkoznom, hogy csütörtökön mit viszek le a partra az egész napos meleg ellen küzdeni. Így született meg az első Sangria blanca - egyébként ismert és elterjedt kombináció -, ahol fehérbor váltja fel a vöröset, és a fűszereken is változtattam valamelyest. Badacsonyi bort választottam alapnak, és beleöntöttem egy üveg Cava-pezsgőt is, fehérszőlő, sárgabarack és sárgadinnye került bele… szinte leírhatatlan, mennyire finom volt. Így nagy nehezen kibírtam szombatig…

Ezek is érdekelhetnek

Friss