Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajttal gyorsabb a fogyás - turbózd fel káciummal a diétádat!

default user icon
MME
A kálcium, többnyire csak a csontok és a fogak egészségével kapcsolatban kerül szóba. Pedig a kalcium az anyagcserére is pozitív hatással van, és megfelelő mennyiségben fogyasztva akár a fogyásban is segíthetnek!

A csinos vonalak érdekében sokan teljesen lemondanak például a zsírban gazdag sajtfélékről. Pedig a kemény változatai, amilyen  az ementáli is, kitűnő kalciumforrások, és megfelelő mennyiségben fogyasztva akár a diéta is segíthetnek!

Alacsony kálciumszint - növekvő nassolási vágy

Kanadai tudósok szerint a kalciumhiány az elhízásban is szerepet játszik. Megállapításuk alátámasztása érdekében kísérletet végeztek: 63 túlsúlyos nőnek állandó felügyelet mellett meg kellett szabadulnia néhány kilótól. Korábban mindegyikük 600 mg-nál kevesebb kalciumot juttatott be naponta a szervezetébe. Ez a mennyiség túl kevés, hiszen az ásványi anyag javasolt napi adagja 1000-1200 mg.

A 15 hetes diéta elején kétfelé osztották a résztvevőket: míg az egyik csoport tagjai naponta 1200 mg kalciumot kaptak, addig a többiek csak placebót. A kísérlet végére kiderült: azon csoport tagjai, akik a megnövelt kalciumadagot kapták, átlagosan 6 kg zsírtól szabadultak meg. A többieknél viszont ugyanez az érték csupán 1 kg volt.

Mindezek alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a szervezet az étvágy növelésével igyekszik hozzájutni a kalciumban gazdag élelmiszerekhez, és pótolni a hiányzó mennyiséget. A jóllakottságérzés megjelenésének pedig az a feltétele, hogy a test végre megkapja, amire szüksége van. Addig marad az állandó nassolási vágy és a hízás.

Hogyan étkezz?

Egyértelmű, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás nélkül senki nem tud lefogyni. Az viszont, aki egészségesen kalóriacsökkentett vegyes táplálkozás mellett naponta legalább 1000 mg kalciumot is juttat a szervezetébe, gyorsabban szabadul meg a súlyfeleslegtől!

A sajt- és tejtermékek esetében válaszd a zsírszegény változatokat, hogy ne terheld a szervezeted felesleges kalóriákkal. A 1,5%-os termékekben, sok esetben, még több is a kalcium, mint a teljes zsírt tartalmazó típusokban.

Próbálj meg minden étkezéskor legalább egy – még jobb, ha több – kalciumban gazdag élelmiszert becsempészni a menübe! Könnyen összejön a napi 1000 mg kalcium, ha reggelire például 5 dkg zabpelyhet keversz 2 dl joghurtba, és hozzá még 1 dl tejet is megiszol, ebédre 1 adag párolt leveles kelt fogyasztasz köretként, vacsorára pedig 1 szeletnyi, búza és rozsliszt keverékéből készült kenyeret eszel ementáli sajttal, majd az egészet leöblíted 1 pohár ásványvízzel.

Nem csak diétázóknak

Ne feledd tehát, hogy még hatékonyabb lesz a diétád, ha a megfelelően összeválogatott élelmiszerekkel legalább napi 1000 mg kalciumot is beviszl a szervezetedbe! Ha pedig nem akarsz diétázni, ezzel az adaggal gondoskodhatsz arról, hogy hosszú távon megfelelő legyen
a zsírégetésed.

Kalciumszállítók

Íme, a legmagasabb kalciumtartalmú élelmiszerek listája (az értékek 100grammra vonatkoznak)! Így kiszámolhatod, mennyit viszel be naponta a szervezetedbe ebből a fontos ásványi anyagból.

Ementáli 1200 mg
Gouda 820 mg
Camembert  600 mg
Feta sajt 444 mg
Szójabab 260 mg
Sárgarépa 260 mg
Mogyoró 225 mg
Leveles kel 212 mg
Petrezselyem 145 mg
Spenót 126 mg
Tej (1,5%) 123 mg
Joghurt (1,5%) 120 mg
Brokkoli 113 mg
Édeskömény 109 mg
Vajbab 106 mg
Ricotta 95 mg
Póréhagyma 87 mg
Dió 87 mg
Túró 85 mg
Friss sajt 79 mg
Karalábé 68 mg
Csirkehús 56 mg
Zöldbab 56 mg
Kétszersült 55 mg
Zabpehely 53 mg
Ponty 52 mg
Heringfilé 50 mg
Savanyú káposzta 48 mg
Rozskenyér 43 mg
Kajszibarack 42 mg
Fejes saláta 37 mg

Még több diétatippért klikk ide!

Ezek is érdekelhetnek