Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sajtos-túrós pogácsa

default user icon
25 4.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
  • 15 dkg tehéntúró
  • 15 dkg juhtúró
  • 1 dl tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 2+1 tojássárgája
  • 10 dkg sajt (trappista, edami)

Elkészítés

    Előkészítés: Szitán vagy krumplinyomón áttörjük a tehén- és juhtúrót. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a margarint apró kockákra vágjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és 1 evőkanál sót. A sajtot megreszeljük.
    Elkészítés: Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben a margarint, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk), majd cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt 2/3 részével, és hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (fél óra). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. A tésztából 2 ujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb „hulladékot” hagyjunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz leveles!). Egymástól tisztes távolságra, a sütőlapokra rakosgatjuk a pogácsákat, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen, szinte langymelegen a legfinomabb!

Megjegyzés

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva
1 darab: 84 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

BVVeronika
Nagyszerű recept!!!!! Mindenki imádja, próbáljátok ki, mert tuti a siker!!!
velocica81
Ez egy szuper pogi recept! Csak ezt fogom csinálni ezután! Két teáskanál sóval csináltam, és a tetejére is szórtam durva sót. Pont jó lett. És másnapra sem keményedett meg, pedig el is felejtettük letakarni. Köszönöm a receptet.
muslinca78
Csatoltam fotót. Remélem sikerült.
muslinca78
Kipróbáltam, és nagyon jó lett. Nekem kicsit nagyobb pogi szaggatóm volt csak, így mindössze 24db lett + a kis maradványok. Viszont nagyon jól néznek ki. Férjem is dícséri :). Kíváncsi vagyok másnapra milyen lesz (feltéve, ha marad belőle). Köszi a receptet!
lizike2008
Én mindenféle pogácsába max. 1 tojást használok (1 kg liszthez is!!). Úgyhogy a 60 dkg liszthez is több, mint elég az 1 tojás. A tésztájába a sárgája, megkenni a pogik tetejét pedig a fehérjéje.
dokio1
Nem írta a recept, hogy mennyi só kell hozzá.A mienk egy kicsit sótlan lett.Azt sem mondta, hogy a túrót mikor kell beletenni.Egyébként a túrót az élesztővel együtt tettük bele. Finom lett, de szerintem másodjára még jobb lesz...
drienn
Nekem is tökéletesen sikerült, bár én is több sajttal készítettem. Porélesztőt használtam, ezzel is sikeres lett a pogi.
büdösbanya
Életem első pogácsáját sütöttem e recept szerint (10 helyett 20 dkg. sajttal), és tökéletes lett! Ízletes, illatos, puha és ropogós egyben! A férjem és a lányom pár perc alatt, még melegen elpusztították nagy részét, és apósom is elismerően nyilatkozott, ami nála nagy szó! :)
macsek79
Én is megsütöttem ma.Nagyon jó lett!!Én úgy kaptam a receptet,hogy a tejfölt összekeverem a 2 tojássárgával és sóval .A lisztbe belemorzsolom a túrót,a megkelesztett élesztőt és a rámát.
Lorac0
Az írottak alapján nekem is feltünt, hogy tényleg, a túrót mikor is tesszük bele? Egyébként ha ettől az apró hibától eltekintek, másik pogácsát nem is nagyon fogok sütni, annyira bevált. Egy családi összejövetel alkalmával sütöttem, ahol minden egyes alkalommal, amikor kész lett egy tepsivel széthordták egyből, ideje sem volt rendesen kihülni. Én duplán készítettem, de csak egy kissebb kenyeres kosárnyi mennyiség maradt a nap végére. Ja,és hárman kérték el a receptet azon a napon. Lorac0

Hasonló Receptek

Magazin