Az iskolai menzán a legkevésbé sem tartozott a kedvenceim közé az igazi, zamatos spenóttal igencsak távoli viszonyt ápoló mártás, a sós vízben ízetlenre főtt méretesre darabolt krumpli. A saját konyhámból igyekeztem száműzni nem csupán a kellemetlen ízemlékeket, de a rossz beidegződéseket is. A spenót egyike a legkedvesebb alapanyagaimnak, s ha csak lehet, igyekszem friss zöldségből dolgozni – most pedig lehet. Ha mártást készítek belőle, mindig kerül bele valamilyen zöldfűszer, és körettől, hangulattól függően lehet keleties vagy mediterrán a végeredmény.
Ezen a héten elhatároztam, hogy a piacon igencsak visszafogott bevásárlást csapok, ennek ellenére a kosaram bőségesen megtelt, már épp indultam hazafelé, amikor jókora friss spenóthegybe ütköztem, szinte szó szerint – nem tudtam ellenállni a csábításnak.
Olyan rég készült már spenótmártás, hogy arra gondoltam, azt a 30 dkg-nyi friss levelet érdemes izgalmas kompozícióba foglalni. Mivel gomba is került a kosárba, sőt a nálunk sajnos még mindig szinte luxuscikknek számító (ezúttal kivételesen kedvező áron kínált) mesés édesburgonya is, szinte készen is volt a recept. Az édesburgonyával most semmi mást nem tettem, mint alufóliába csomagolva héjastól megsütöttem. A spenótból azonban igyekeztem kihozni a legtöbbet. Így aztán fűszeres, sajtos mártássá alakítottam. A lényeg az egész kompozícióban az ízek egyensúlya! Az édeskés körethez a gazdag mártás, valamint a hirtelen pirított csiperke tökéletesnek bizonyult. Ennek a spenót-krumpli összeállításnak bizony nincs sok köze a menzai változathoz.
Sajtos-fűszeres spenótmártás fóliás édesburgonyával és pirított gombával
Hozzávalók 4 személyre:
A mártáshoz:
30 dkg friss spenót
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2-3 ágacska friss rozmaring levelei
1 karcsú gerezd fokhagyma
1 db kisebb vagy fél nagyobb vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg reszelt edámi sajt
3 dkg reszelt füstölt edámi sajt
1 dl zöldségleves
1,5 dl tej
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
Az édesburgonyához:
4-6 db kisebb édesburgonya
A pirított gombához:
30 dkg friss csiperke
1 evőkanál olívaolaj
só és bors – ízlés szerint
Elkészítés: Az édesburgonyát alaposan megmostam, darabonként alufóliába csomagoltam. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A krumplikat 35-40 perc alatt puhára sütöttem.
Közben elkészítettem a mártást és a gombát.
A mártáshoz a vöröshagymát felkockáztam, a fokhagymát nagy konyhakéssel ellapítottam. A spenótlevelekről lecsipkedtem a szárrészt, alaposan megmostam, durvára vágtam. A petrezselyem és a rozmaring leveleit nagyvonalúan felaprítottam. Az olajon üvegesre pirítottam a vöröshagymát, hozzáadtam a fokhagymát, majd rádobtam a spenótleveleket. Amikor kezdtek összeesni, hozzáadtam a fűszernövényeket, majd felöntöttem a levessel.
Közben a keményítőt alaposan elkevertem a tejben. A zöldségeket sóztam, alaposan borsoztam, majd besűrítettem. Az egészet turmixgép poharába töltöttem, pürésítettem, majd lábosba öntöttem, melegíteni kezdtem, és hozzáadtam a kétféle sajtot. Csak annyi ideig hagytam folyamatos keverés mellett a tűzhelyen, amíg a sajt felolvadt. Az eredmény egy fűszeres, pikáns spenótmártás lett, amelyben jól érezhető a rozmaring és a petrezselyem frissítő aromája, melyet a kétféle sajt tesz teljessé.
A gombákat megtisztítottam, nagyobb darabokra vágtam. Egy kisebb serpenyőben felforrósítottam az olajat, rádobtam a gombákat, sóztam, borsoztam, 2-3 perc alatt megpirítottam.
A mártást kisebb tálakba porcióztam, a gombát szintén egyenlő adagokra osztottam, a fóliában sült édeskrumplival kínáltam.
Jóllehet ilyenkor sok háztartásban kerül sütőtök az asztalra, az édesburgonya ízvilága nagyon közel áll hozzá, és a sajtos, petrezselymes spenóttal olyan remek kapcsolatot ápol, hogy a pirított gombákkal koronázva egyszerűen tökéletes fogás.