Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos spenótmártás pirított gombával és édesburgonyával

A spenótmártás főtt burgonyával, esetleg megfejelve tükörtojással igazi menzaklasszikus. Olyan fogás, amellyel sokan ambivalens viszonyt ápolnak, no de miért ne lehetne ezt is újraértelmezni, és olyanná alakítani, amitől akár valóságos gourmet ebéd vagy vacsora lesz?

Az iskolai menzán a legkevésbé sem tartozott a kedvenceim közé az igazi, zamatos spenóttal igencsak távoli viszonyt ápoló mártás, a sós vízben ízetlenre főtt méretesre darabolt krumpli. A saját konyhámból igyekeztem száműzni nem csupán a kellemetlen ízemlékeket, de a rossz beidegződéseket is. A spenót egyike a legkedvesebb alapanyagaimnak, s ha csak lehet, igyekszem friss zöldségből dolgozni – most pedig lehet. Ha mártást készítek belőle, mindig kerül bele valamilyen zöldfűszer, és körettől, hangulattól függően lehet keleties vagy mediterrán a végeredmény.

Ezen a héten elhatároztam, hogy a piacon igencsak visszafogott bevásárlást csapok, ennek ellenére a kosaram bőségesen megtelt, már épp indultam hazafelé, amikor jókora friss spenóthegybe ütköztem, szinte szó szerint – nem tudtam ellenállni a csábításnak.

Olyan rég készült már spenótmártás, hogy arra gondoltam, azt a 30 dkg-nyi friss levelet érdemes izgalmas kompozícióba foglalni. Mivel gomba is került a kosárba, sőt a nálunk sajnos még mindig szinte luxuscikknek számító (ezúttal kivételesen kedvező áron kínált) mesés édesburgonya is, szinte készen is volt a recept. Az édesburgonyával most semmi mást nem tettem, mint alufóliába csomagolva héjastól megsütöttem. A spenótból azonban igyekeztem kihozni a legtöbbet. Így aztán fűszeres, sajtos mártássá alakítottam. A lényeg az egész kompozícióban az ízek egyensúlya! Az édeskés körethez a gazdag mártás, valamint a hirtelen pirított csiperke tökéletesnek bizonyult. Ennek a spenót-krumpli összeállításnak bizony nincs sok köze a menzai változathoz.

Sajtos-fűszeres spenótmártás fóliás édesburgonyával és pirított gombával

Hozzávalók 4 személyre:
A mártáshoz:

30 dkg friss spenót
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2-3 ágacska friss rozmaring levelei
1 karcsú gerezd fokhagyma
1 db kisebb vagy fél nagyobb vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg reszelt edámi sajt
3 dkg reszelt füstölt edámi sajt
1 dl zöldségleves
1,5  dl tej
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
Az édesburgonyához:
4-6 db kisebb édesburgonya
A pirított gombához:
30 dkg friss csiperke
1 evőkanál olívaolaj
só és bors – ízlés szerint

Elkészítés: Az édesburgonyát alaposan megmostam, darabonként alufóliába csomagoltam. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A krumplikat 35-40 perc alatt puhára sütöttem.
Közben elkészítettem a mártást és a gombát.
A mártáshoz a vöröshagymát felkockáztam, a fokhagymát nagy konyhakéssel ellapítottam. A spenótlevelekről lecsipkedtem a szárrészt, alaposan megmostam, durvára vágtam. A petrezselyem és a rozmaring leveleit nagyvonalúan felaprítottam. Az olajon üvegesre pirítottam a vöröshagymát, hozzáadtam a fokhagymát, majd rádobtam a spenótleveleket. Amikor kezdtek összeesni, hozzáadtam a fűszernövényeket, majd felöntöttem a levessel.

Közben a keményítőt alaposan elkevertem a tejben. A zöldségeket sóztam, alaposan borsoztam, majd besűrítettem. Az egészet turmixgép poharába töltöttem, pürésítettem, majd lábosba öntöttem, melegíteni kezdtem, és hozzáadtam a kétféle sajtot. Csak annyi ideig hagytam folyamatos keverés mellett a tűzhelyen, amíg a sajt felolvadt. Az eredmény egy fűszeres, pikáns spenótmártás lett, amelyben jól érezhető a rozmaring és a petrezselyem frissítő aromája, melyet a kétféle sajt tesz teljessé.

A gombákat megtisztítottam, nagyobb darabokra vágtam. Egy kisebb serpenyőben felforrósítottam az olajat, rádobtam a gombákat, sóztam, borsoztam, 2-3 perc alatt megpirítottam.
A mártást kisebb tálakba porcióztam, a gombát szintén egyenlő adagokra osztottam, a fóliában sült édeskrumplival kínáltam.

Jóllehet ilyenkor sok háztartásban kerül sütőtök az asztalra, az édesburgonya ízvilága nagyon közel áll hozzá, és a sajtos, petrezselymes spenóttal olyan remek kapcsolatot ápol, hogy a pirított gombákkal koronázva egyszerűen tökéletes fogás.

Ezek is érdekelhetnek

Friss