Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos spenótfasírt a sütőből

Ahogy elmúltak az ünnepek, mindenki jócskán telítődött a tartalmas fogásokkal, ideje a könnyű, gyorsan elkészíthető ételekre koncentrálni.

Január elején még bőségesen akad a háztartásban az év végi mulatságokhoz felhalmozott alapanyagokból, sőt nem vétek a szilveszteri buli után frizsiderben vagy mélyhűtőben landolt szendvicskrémek, saláták minél gyorsabb elfogyasztását is előtérbe helyezni.

Sokszor tényleg épp csak egy kis friss kiegészítő szükséges, hogy új étellé alakuljanak az otthon dekkoló hozzávalók - no meg egy kis fantázia.

Mivel az elmúlt hetek néhány nap kivételével valóban jórészt a konyhai ténykedés jegyében teltek, most csak a lightos és mérsékelten időigényes fogásokra igyekeztem koncentrálni. Friss spenótból még mindig szép a kínálat – de ha valakinek a mélyhűtőben vannak porciói, az is remek –, így egy gyors fasírtot készítettem belőle, ami akár salátával lehet könnyű ebéd, de mártogató szósszal is kínálható.

A szikkadt zsemle épp úgy helyet talál benne, mint a hűtő mélyén árválkodó sajtdarab. Jóllehet bőséges olajban is kisüthető, de sütőben, kevés olívaolajon is csupán alig több mint negyedóra alatt készre sül, és frissen tálalható.

Sajtos spenótfasírt – egyszerűen

Hozzávalók 16-18 darab kis fasírthoz:
3 db szikkadt vizes zsemle
2 db közepes méretű tojás
25 dkg friss spenótlevél felaprítva (mélyhűtöttel is helyettesíthető)
1 kis csokor friss petrezselyemzöld
10 dkg reszelt félkemény sajt (pl. trappista, edámi, gouda)
1 kisebb fej lilahagyma
1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring
½ szerecsendió frissen reszelve

frissen őrölt bors – ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj (nem kell extraszűz!) a sütéshez

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmostam, kissé összevágtam, leforráztam, lecsepegtettem. A petrezselyemzöldet finomra aprítottam, a hagymát felkockáztam. A zsemléket langyos vízbe áztattam néhány percre, majd alaposan kinyomkodtam, a sajtot lereszeltem.

Minden hozzávalót a fűszerekkel együtt egy nagy keverőtálba halmoztam, hozzáütöttem a tojásokat, és botmixerrel az egészet homogén masszává dolgoztam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, egy tepsire sütőpapírt borítottam, majd kenőecsettel felvittem rá az olívaolajat.

Nedves kézzel kis fasírtokat formáltam a masszából, nagyjából 5 cm átmérőjűeket. Mindegyiket egy villa hátuljával csíkosra igazítottam, 15-18 perc alatt megsütöttem úgy, hogy félidőben mindegyiket megfordítottam.

A külső része kissé ropogós, belül omlós, és az olvadt sajtnak köszönhetően kissé krémes állagú. Nem szívja magába az olajat és valóban könnyű, január eleji ebéd vagy vacsora. Frissen az igazi!

Ezek is érdekelhetnek

Friss