Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sajtos rúd tönkölylisztből

default user icon
Sajtos rúd tönköly lisztből

Hozzávalók

  • 12,5 dkg vaj (hideg sótlan)
  • 25 dkg fehér tönkölybúzaliszt (vagy fele-fele arányban fehér és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt)
  • 1 csipet frissen őrölt szerecsendió
  • 1 csipet frissen őrölt fehér bors
  • 5,5 dkg zsír
  • 7,5 dkg cheddar sajt
  • 1 db tojás (felverve)
  • 1 tk só

Elkészítés

    1. Melegítsük elő a sütőt (villany: 190 fok, gáz: 5-ös fokozat). Vékonyan olajozzunk meg egy sütőlapot, vagy tegyünk rá sütőpapírt.
    2. Tegyük a lisztet, a sót és a fűszereket egy nagy tálba, majd ujjbegyeinkkel dolgozzuk bele a vajat és a zsírt, hogy a keverék morzsaszerűvé váljon. Adjuk hozzá a reszelt cheddart, dolgozzuk hozzá a tésztához, majd a tojást és egy evőkanál jéghideg vizet is.
    3. Egy fakanál segítségével keverjük össze. Ha kissé száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis vizet. Gyúrjuk pár másodpercig, amíg simává válik, és már nincsenek benne nagyobb, száraz darabok. 
    4. Nyújtsuk a tésztát nagyjából 40x30 cm nagyságú, téglalap alakúra. Vékonyan kenjük le tojással, hintsük meg sóval, majd a finomra reszelt sajttal.
    5. Vágjuk fel 1 cm-es csíkokra. Tegyük az előkészített sütőlapra, takarjuk le folpackkal, és hűtsük 1 órán át, amíg a rudacskák megdermednek.
    6. Süssük őket a sütőben 200 fokon, 15 percig, légkeverés nélkül, amíg aranybarnára pirulnak, és porhanyóssá válnak. Tegyük őket rácsra hűlni.

Megjegyzés

Azok, akik kedvelik a pikánsabb ízvilágot, kiegészíthetik az alapreceptet 1 tk. cayenne borssal vagy 1 tk. őrölt mustármaggal.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin