2 db tojás és egy sárgája ( a megmaradó fehérje jó lesz a pogácsák kenéséhez sütés előtt)
10 dkg reszelt sajt (a tetjére)
Elkészítés
Az élesztőt belemorzsoljuk egy evőkanál langyos tejbe, és felfuttatjuk.
A többi hozzávalót egy dagasztótálba öntjük, beletesszük a felfutott élesztőt, az egész tojást és egy sárgáját, majd egy villa segítségével összekeverjük, és kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Ha a tészta elválik az edény falától, kivesszük a tálból, és lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, jobbról-balra egymásra hajtjuk, és egy műanyag tálban - az is jó lesz, amiben a tésztát dagasztottuk -, lefedve, hűtőbe tesszük legalább pár órára, de legjobb, ha reggelig. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lennie, de nem ragadósnak!
Miután kivettük a hűtőből, ismát vékonyra nyújtjuk, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk - de azt már csak vékony csíkokra, így lesz ropi. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagytepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben megdagadnak.
A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), majd megszórjuk reszelt sajttal.
Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük! A tetejük és az aljuk aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén - ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki!