Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos ropi és pogácsa - egy tésztából kétfélét!

90 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
  • 20 dkg puha margarin
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 bögre 20%-os tejföl (kb. 230 g)
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kocka élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 2 db tojás és egy sárgája ( a megmaradó fehérje jó lesz a pogácsák kenéséhez sütés előtt)
  • 10 dkg reszelt sajt (a tetjére)

Elkészítés

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy evőkanál langyos tejbe, és felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót egy dagasztótálba öntjük, beletesszük a felfutott élesztőt, az egész tojást és egy sárgáját, majd egy villa segítségével összekeverjük, és kézzel sima tésztává gyúrjuk.
  3. Ha a tészta elválik az edény falától, kivesszük a tálból, és lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, jobbról-balra egymásra hajtjuk, és egy műanyag tálban - az is jó lesz, amiben a tésztát dagasztottuk -, lefedve, hűtőbe tesszük legalább pár órára, de legjobb, ha reggelig. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lennie, de nem ragadósnak!
  4. Miután kivettük a hűtőből, ismát vékonyra nyújtjuk, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
  5. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk - de azt már csak vékony csíkokra, így lesz ropi. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagytepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben megdagadnak.
  7. A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), majd megszórjuk reszelt sajttal.
  8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük! A tetejük és az aljuk aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén - ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki!

Ezek is érdekelhetnek

Friss