Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos muffin különleges kiegészítőkkel

A nyárban az a jó, hogy tobzódhatunk a friss zöldfélékben. És bár a nagy melegben nem kívánunk sokat enni, sokfélét azért így is ehetünk. A csipegetés is jó tehát, ha nyár van!

A déliek tudják, hogy apró falatokból milyen fantasztikus ízek komponálhatók. A különféle olasz antipastik vagy spanyol tapas-ok nem csak előételként szolgálhatnak, hanem ügyesen párosítva akár könnyű, nyári fogásként is tökéletesek.

Ahhoz, hogy az ember különlegeset készítsen, nem feltétlenül szükségesek komplikált dolgok, sokkal fontosabb a minőségi, jó alapanyag. Persze eszközök is kellenek, gondolom, a gyakorlottabbaknak nem kell mondanom, hogy a konyha tudja ám zabálni a pénzt, ezért érdemes lépésről lépésre bővíteni eszközeinket.

A gyümölcscentrifuga egyike azoknak a szerkezeteknek, amikre érdemes beruháznunk: új dimenzió nyílik meg használatával, új ízeket fedezhetünk fel, kombinálva korszerű és a helyes táplálkozásnak megfelelő anyagokat. A frissen centrizett zöldségek és gyümölcsök nem csak önállóan, hanem kombinálva is új élményt nyújtanak. Akár zöldség, akár gyümölcs, pár csepp olajat ne felejtsünk el hozzá adni, a zsírban oldódó vitaminok érdekében.

Kecskesajtos patisszonmuffin édesköménnyel és jeges paprikalevessel

Hozzávalók:

A muffinhoz:
20 dkg patisszon
10 dkg krémes kecskesajt
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
vaj és morzsa a formához

A salátához:
1 fej édeskömény
2 evőkanál méz
1 bébi ananász vagy 4 karika ananász
pár csepp citromlé

A paprikaleveshez:
6-8 darab piros kaliforniai paprika
6-8 evőkanál méz
pár csepp olívaolaj
pár csepp fehérborecet vagy citrom
pár csepp Tabasco
édeskömény zöldje
csipet só

Elkészítés: A muffinhoz megtisztítjuk a patisszont, nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a kecskesajtot, a morzsát, a tojást, és a sütőport, jól elkeverjük. Kikent, lisztezett formába kanalazzuk, és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

A salátához felcsíkozzuk az édesköményt, pár csepp citromlével és mézzel ízesítjük. Az ananászt feldaraboljuk.

A leveshez a paprikát kicsumázzuk, gyümölcscentrifugával kinyerjük a levét, mézzel, csipet sóval, ecettel és kevés olívaolajjal kikeverjük. Tabascoval pikánsabbá tehetjük. Jégkockával tálaljuk, a salátával és a patisszonos muffinnal együtt.

A muffin a legnépszerűbb sütemények egyike. Eredetét tekintve amerikai értelemben kis papírkosárban sült sütike, amit banánnal és csokoládéval készítenek. Angol szemmel nézve tejjel készült kerek kalács, amit teához kínálnak friss vajjal és lekvárral. A mostani verzió egyikhez sem hasonlít ízvilágát tekintve, csak formára. Állaga viszont lukacsos, könnyű, ráadásul kalóriaszegény és nagyon finom. Ezt a muffint elkészíthetjük édesköménnyel vagy cukkinivel is a patisszon helyett.

Az édeskömény ánizsos íze sajtokkal és halakkal kombinálva is frissítő és különleges. Maga a növény is az, hiszen minden részét felhasználják, zöldje hasonlít a kaporra. A gumó húsát nyersen, párolva, sütve is fogyaszthatjuk, érdemes megismerkedni vele.

Muffinreceptek sós és édes változatban >>>

Különféle falatkák >>>

Ezek is érdekelhetnek