A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a csomagoláson található előírás szerint.
6 dkg vajat teflon lábasban felolvasztunk, meghintjük a liszttel, és körülbelül két percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a tejjel, majd állandóan kevergetve híg mártássá főzzük. Belereszeljük a füstölt és a lágy sajtot (apróbb darabokra is vághatjuk), és addig keverjük, amíg elolvad. Sóval, fehérborssal, reszelt szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízesítjük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt.
A maradék vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, és meghintjük zsemlemorzsával. Beleöntjük a lecsöpögtetett makarónit, majd ráöntjük a sajtmártást, végül meghintjük a reszelt parmezánnal.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.