Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos, leveles, magos, zöldséges: variációk pogácsára!

A pogácsa az ember egyik legjobb barátja. Frissen mennyei, de még kicsit szívósan is jó reggeli, remek uzsonna, sör- vagy borkorcsolya, vendégváró, kirándulásra való vagy épp a játszóterező csemete kezébe illő. A pogácsa egy falatnyi otthonosság.

A pogácsának számtalan válfaja ismert. A kelt tésztás pogácsákhoz kicsit több idő és szakértelem kell, de sütőporos társaik között is találni valóban finomakat.

Kelt tésztás pogácsa

A kelt tésztás pogácsa nem sokban különbözik a kenyértől. A liszt alapesetben ugyanaz, az élesztő sem más, de víz helyett sokszor tejjel vagy tejszínnel készül, s a kenyérrel ellentétben nagyobb mennyiségű zsiradékot is tartalmazhat a pogácsa tésztája. Ez a zsiradék lehet olaj, vaj, zsír, krémsajt, sajt, vagy ezek valamilyen, változó arányú kombinációja. A pogácsát a zsiradék teszi omlóssá, ez tartja frissen és ettől olyan kitűnő sörkorcsolya.

Zsírozd a pogikat!

A zsiradék nagyon jó az ízek közvetítésében is, a fűszerezett zsírokkal sokkal könnyebben és egyenletesebben ízesíthető a tészta. Például egy paprikás pogácsa esetében a dinsztelt hagymás paprikás szafttal való gazdagítás sokkal komplexebb eredményt ad, mintha csak a liszthez szórnánk hozzá a paprikát.

Zöldséges variációk

A pogácsa tésztájába a nedvességet azonban nem csak zsiradékkal adhatjuk meg, hanem krumplival vagy más főtt zöldséggel is gazdagítható a tészta. A zöldség ugyan némileg elnehezíti a tésztát, de gy napokig is jó, ha megéri. A krumplin kívül érdemes kipróbálni a répával, fehérrépával vagy sütőtökkel készített pogácsákat is.

Hajtogatott pogácsa

A gyerekkorunk részeges pogácsái igénylik a legtöbb türelmet, de ezek a legfinomabbak is. A kinyújtott kelt tészta hajtogatás titka anyáról leányra száll, de alapvetően az a lényeg, hogy minél több réteg keletkezzen, minél levelesebb legyen a pogácsa. Arra ügyeljünk, hogy ne hajtogassuk túl, mert akkor jó eséllyel nem fog megállni a talpán és a tepsiben egy csomó részeg pogácsaféle fog heverni.

Törpörtyűs pogácsa

A hajtogatott pogácsák közül a legismertebb a töpörtyűs pogácsa, de az egyes rétegek közé különféle krémeket, magokat, zöld fűszereket vagy akár reszelt sajtot is szórhatunk, ez ártani biztosan nem fog a pogácsánknak.

Magos pogácsa

A különféle magok és a sajt amúgy is jó partnerei ennek az ételnek. Ha azt szeretnénk, hogy igazán ízletes legyen a pogácsa, akkor a tésztába beledolgozott magokat érdemes kicsit lepirítani, mielőtt a még nyers tésztához adjuk. A pogácsához adhatunk tökmagot, mandulaforgácsot, tört diót, lenmagot, nigellamagot, mákot, szezámmagot vagy ezek keverékét.

Sajtos pogácsa

A sajtok közül szinte bármelyik jó érzi magát a pogácsában. Az egészen lágy és az egészen kemény sajtokat is számításba vehetjük, mindkettő a tésztában helyt kaphat, míg a félkemény sajtokból lesz a legjobb bóbita. Mindig olyan sajtot süssünk a pogácsa tetejére, amely megolvad ugyan, de nem folyik el. Erre ideális a trappista, a gouda, az ementáli vagy épp a tilsiti is. A bojt akkor marad igazán szép, ha a pogácsára helyezés előtt finoman, de határozottan összecsípjük a sajtreszeléket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss