Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos-húsos rakott zöldbab

MME MME
4/5
60 perc
bonyolult
átlagos
3 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 3 személyre:
  • 1 kisebb csomag mélyhűtött zöldbab ( vajbab) vagy 30-40 dkg friss zöldbab
  • 40 dkg darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg bármilyen reszelhető sajt
  • 1 kis bögre rizs (vagy 1 csomag előfőzött)
  • 1 leveskocka
  • kevés olaj
  • fűszerek: őrölt bors, pirospaprika, vagdalt fűszersó vagy bármilyen ízlés szerinti fűszerkeverék, én több fajtát is használok), só
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 pohár tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A kb. 2 centis darabokra vágott babot sós vízben megpároljuk, leszűrjük, félretesszük. 1 fej kockára vágott hagymát kis olajban megdinsztelünk, majd beletesszük a darált húst, és jól megfűszerezzük a fűszerekkel, majd fehéredésig átsütjük. A végén az apróra vágott petrezselymet és a zúzott fokhagymát is belekeverjük. Ezt is félretesszük. Majd következik a rizs. Kis olajban megpirítunk egy csészényi rizst, felöntjük másfélszer annyi vízzel és egy leveskockával, majd puhára főzzük nagyon lassú tűzön. Ha kész, még egy kicsit hagyjuk állni fedő alatt. (Nem szeretem a *zacskós rizs jelenséget*, de ha nincs sok időm, akkor ilyet használok én is. :)) Lereszeljük a sajtot.

Most jön a rétegezés. Egy kisebb tepsiben vagy egy jénaiban alulra kerül egy réteg rizs, majd egy réteg húsi, egy réteg zöldbab, egy kis reszelt sajt, tejföl... Ezt így folytatjuk, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére sajt kerül.

Aztán be a sütőbe 200 fokra és körülbelül 30 perc alatt megsül. Akkor jó, ha a teteje kicsit már megpirult.

Megjegyzés

Eddig még a család *finnyásai* körében is sikert aratott.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss