Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos fánkocskák

MME MME
2/5
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
  • az égetett tésztához:
  • 3 dl víz,
  • késhegynyi só,
  • 15 dkg zsír,
  • 15 dkg finomliszt,
  • 5 tojás
  • A tepsi kikenéséhez:
  • 2 dkg vaj
  • A krémhez:
  • 5 dkg ementáli sajt,
  • 20 dkg eidami sajt,
  • 2 dl tejszín,
  • 3 dl tej,
  • 3 tojás,
  • 2 tojássárgája,
  • csipetnyi só,
  • 10 dkg vaj,
  • 10 dkg liszt
  • A tetejére:
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés

Elkészítése: A vizet a sóval fölforraljuk, a zsírt hozzáadjuk. Ha teljesen föloldódott, a lisztet beleszórjuk és kevergetve 3-4 percig főzzük. Akkor jó, ha sima, és az edény falától elválik. A tűzről lehúzzuk, a tojásokat egyenként beledolgozzuk, majd csillagcsöves vagy sima csöves habzsákba töltjük.
Egy tepsit kivajazunk és a masszából pingponglabda nagyságú gömböket nyomunk rá. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (230 °C; légkeveréses sütőben 210 °C) 5 percig; majd a lángot kissé mérsékelve (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) további 15-18 percig sütjük. Közben a sütőajtót nem szabad kinyitni. Utána a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk, és a fánkokat még 10 percig így szárítjuk.
Közben a kétféle sajtot lereszeljük. A tejszínt a tejjel, a tojásokkal meg a tojások sárgájával, csipetnyit megsózva simára dolgozzuk, majd vízgőzre állítva, kevergetve fölolvasztjuk. A vajból meg a lisztből világos rántást készítünk, és a sajtos masszát apródonként beleöntjük. 3-4 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik, de közben folytonosan keverjük, mert könnyen leéghet. Egy másik edénybe áttöltjük, kissé hűlni hagyjuk. A fánkok tetejét recés késsel levágjuk, üregüket a még langyos sajtkrémmel megtöltjük. Ha kihűltek, a tetejüket reszelt sajttal meghintjük, végül a kalapokkal díszítjük.

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc

Ezek is érdekelhetnek

Friss