Részletes receptkereső »
  •  

RECEPT

« vissza

Sajtfondü - alaprecept

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Sajtfondü - alaprecept

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 54
  • Elküldve: 17

Hozzávalók:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 60 dkg sajt (pannóniánál puhábbal nem igazán érdemes)
  • 2 kávéskanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka
  • bors
  • szerecsendió
  • másnapos kenyér (fehér vagy félbarna)

Elkészítés:

Egy vastagfalú edény belsejét bedörzsöljük a fokhagymával, megmelegítjük benne a bort, hozzáadjuk a durván lereszelt sajtot. Amikor a sajt megolvadt, enyhén borsozzuk, és rászórunk egy kis szerecsendiót.

Ha szétválik a sajt és a bor, belekeverjük az étkezési keményítőt, ha túl keményre sikerülne (ez a magyarországi sajtkínálatot elnézve aligha fordul elő), egy kis pálinkával *higítjuk*. Közben kb. 2,5 cm-es kockákra vágjuk a kenyeret.

A kész fondüt az asztalra helyezzük (lehetőleg rechaud-ra, azaz resora :-)), körbeüljük, és a kenyérdarabokat (esetleg almadarabokat!) hosszú nyelű villára tűzve beletunkoljuk a sajtmasszába.

Megjegyzés:

A különböző sajtfondük elsősorban a felhasznált sajtfajtáktól kapják eltérő jellegüket.
Példák:
- 40 dkg emmentáli (igazi, nem emmentáli jellegű) + 20 dkg gruyere;
- 30 dkg gruyere + 30 dkg vacherin;
- appenzelli és emmentáli különböző kombánációkban...

Svájcban a boltokban készen lereszelt sajtkeverékeket árulnak. :-)

A receptet Ilona küldte. Köszönjük!

Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 1 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2007. szeptember 20. (csütörtök) 12:23
    Kedves Ilona, a receptből úgy tűnik, svájci szakértő vagy. Kérlek, áruld el nekem : nagy ízbeli különbség van a gruyere és az emmentháli között, vagy csak nyelvileg más, tehát az egyik Svájc francia, a másik meg német részén van otthon és aztán tovább is az egyik Francia- a másik meg Németországban és tovább Ausztria-Magyarországon terjedt el igazán ?
Receptválogatás
Csirkemáj - kiadósan, változatosan, finoman
Minden mélyhűtőben akad fél kiló csirkemáj. Kiadós, egyszerűen és sokfélén elkészíthető. Csavarhatjuk szalonnába, tehetjük rizottóba, levesbe, resztelve, sütve is elkészíthetjük. Salátába, pástétomnak, reggelire, ebédre vagy vacsorára.
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Currys halraguleves kókusztejjel Currys halraguleves kókusztejjel
Narancsos túrótorta IV. Narancsos túrótorta IV.
Karalábés-húsgombócos tészta Karalábés-húsgombócos tészta
Sonkás sütőtökkrémleves Sonkás sütőtökkrémleves
Datolyás almatorta Datolyás almatorta
Lusta túrós süti Lusta túrós süti
Fonott kalács VII. Fonott kalács VII.
Francia almatorta krémesen Francia almatorta krémesen
Banános-mogyorós muffin Banános-mogyorós muffin
Zabpelyhes amerikai palacsinta Zabpelyhes amerikai palacsinta
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 1 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123006_burgonyakremleves-110.jpg Krémleves burgonyából és batátából, indiai ízekre hangolva

Hűvös, sőt hideg időben kevés fogásra vágyik jobban az ember, mint egy tál forró levesre. A burgonyából készített leves…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123012_grillazs-110.jpg Grillázs, az édes ropogós

Édes és ropogós, készülhet belőle torta, de apróra tördelve, esetleg darálva lehet dekoráció, ízesíthetünk vele krémet, habot.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122985_gesztenyemese-110.jpg Gesztenye-mese

A szederszüret idén két turnusban lement. Csodás lelőhelyet találtunk, de az idei nyár mostoha volt ehhez a gyümölcshöz, az ősz…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/111000/111037_sutotok-110.jpg Sütőtököt mindenkinek!

Messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú sütőtökök a zöldséges standokon. Kisebb rokonai…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122977_raeros-reggelik-110.jpg Ráérős reggelik

A múlt hét csak amolyan csonka hét volt a hosszú hétvége miatt. Szünnapokon pedig nincs is jobb a lustálkodós, ráérős reggeleknél…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122970_puffasztott-110.jpg Puffasztott és pattogatott gabonák

Tegye fel a kezét, aki szerette gyerekkorában a zizit! Ugye? Majdnem mindegyikünk szép, édes és roppanós emlékeket őriz a színes…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122963_szilvas-pite-110.jpg Csupa szilvás kerek pite - gyömbérrel és vaníliával

A piték megunhatatlan klasszikusok, mindenféle gyümölccsel, akár kerek, akár szögletes formában sütve biztos sikerre számíthatnak.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/119000/119246_kelt-teszta-110.jpg A tökéletes kelt tészta

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől – nem minden alap nélkül. Van ugyanis…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept