Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajt, amit túrónak neveznek

Talán meglepő, de a túró is sajt: egy kenhető állagú, friss sajtféle, amelyből ezerféle finomságot készíthetsz. Mindegy, hogy édes vagy sós étellel készülsz, a vendégek biztosan megnyalják mind a tíz ujjukat, ha a hozzávalók között a túró is szerepel - ami persze nemcsak finom, de kitűnően laktat, ízletes és egészséges is!

Lássunk néhány remek túrós receptet!

Szalonnás galuska hagymával

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg félzsíros tehéntúró
40 dkg liszt
2 tojás
15 dkg húsos füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 dl tejföl

Elkészítés: Nagyobb lábosban bő vizet forralunk. A túrót áttörjük, majd elfelezzük. A felét összekeverjük a liszttel, a tojással, sóval és kevés vízzel. A kapott galuskatésztát a szokott módon a sós forró vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük és leöblítjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, zsírjára pirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, és aranysárgára pirítjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A galuskát összeforgatjuk a pirított hagymával, kevés sóval, és hőálló tálba tesszük. A tetejére szórjuk a túró másik felét, ráöntjük a tejfölt, és a sütőben aranyszínűre sütjük. Forrón tálaljuk.  

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag: 953 kcal

 

Juhtúrós karaj zöld körettel

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csontos sertéskaraj (4 szelet)
15 dkg juhtúró
1 mokkáskanál vágott petrezselyem
1 mokkáskanál vágott tárkony
3 evőkanál olaj
4 szál petrezselyem
1 db paradicsom

A körethez:
8 szál zöldhagyma
1 cukkini
3 dkg vaj
1 evőkanál vágott bazsalikom
2 dl tejszín

Elkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, és felszúrjuk. Összekeverjük a túrót a vágott zöldfűszerekkel, sóval, kevés őrölt borssal, betöltjük a húsba, a nyílást összetűzzük. A húst kívülről bedörzsöljük sóval és borssal. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hús minden oldalát pirosra megsütjük benne. Majd kevés vizet (vagy száraz fehérbort) öntünk alá, lefedjük, és a húst puhára pároljuk. A körethez a hagymát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk. A cukkinit 5 cm-es cikkekre, a hagymát ugyanakkora darabokra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, kicsit megpirítjuk benne a cukknit és a hagymát, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a bazsalikomot, végül a tejszínt is hozzáöntjük, és már csak rövid ideig forraljuk. Az elkészült húsból a tűzőt eltávolítjuk, a karaj mellé adagoljuk a köretet, és petrezselyemmel, paradicsomgerezdekkel díszítve tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 595 kcal

 

Ropogós golyócskák fokhagymás tejföllel

Hozzávalók 20 darabhoz:
2 doboz natúr Cottage Cheese (pl. Meggle)
1 csésze rétesliszt vagy zsemlyemorzsa
2 db tojás
bő olaj a sütéshez
1 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl

Elkészítés: A cottage cheese-hez (kottidzs csíz) a lisztet és tojást. Alaposan összegyúrjuk, borssal ízesítjük, kb. 15 percig pihentetjük. A masszából nedves kézzel 20 darab golyót formázunk. Bő olajat forrósítunk, és 3 percig sütjük benne a golyókat. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, és simára keverjük a tejfölben. A golyókhoz kínáljuk. A tejfölbe mártva fogyasztjuk. Friss zöldségsalátát is adhatunk hozzá.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva

 

Stíriai metélt

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:
50 dkg zsírszegény túró
30 dkg liszt
2 db tojás

A krémhez:
10 dkg mazsola
2 tojás
5 dkg vaj
5 ek. édesítőpor
1 pohár zsírszegény tejföl (12 %)
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 teáskanál vaníliaaroma
vaj és zsemlemorzsa a tálhoz
édesítőpor a szóráshoz

Elkészítés: A tésztához a túrót áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, csipetnyi sóval. Bő vizet forralunk. Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, előbb tenyérnyi széles csíkokra, majd 1 cm széles metéltekre vágjuk. (Gyorsabb, ha a csíkokat egymásra fektetjük – közüket lisztezzük meg, nehogy összeragadjanak – és így vagdaljuk.) Lobogva forró sós vízbe tesszük, és úgy 5-7 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. A krémhez a mazsolát leöblítjük, és vízbe áztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük az édesítőporral, a tojássárgájával, a tejföllel, a citromhéjjal, a vaníliaaromával és a lecsepegtetett mazsolával. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk, és az egészet a tésztához keverjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és beszórjuk zsemlemorzsával. A tésztát a tálba simítjuk, és a sütőben enyhe pirulásig, kb. 35 percig sütjük. Tálalás előtt megszórjuk édesítőporral, esetleg lekvárral körítve tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 694 kcal

 

Még több túrós finomság receptjét találod itt >>>

Ezek is érdekelhetnek