Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Saint-Honoré torta

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Az égetett tésztához:
  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • A krémhez:
  • 1,5 csomag (15 g) zselatin
  • 1 vaníliarúd
  • 3 + 1 dl tej
  • 5 + 20 dkg kristálycukor
  • 6 db tojás
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • A díszítéshez:
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés

Elkészítés: 1. A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és a margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan keverve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, elválik az edény falától, az alján pedig hártya képződik, azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, és kicsit hagyjuk hűlni. Folyamatosan hozzákeverjük a többi tojást és a sütőport.

2. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit.

3. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, majd fél cm-es távolságra koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára - ezek sülés közben összenőnek. A maradék masszából nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire, és a forró sütőben mindkét formációt aranysárgára sütjük (15 perc), majd a kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtatú sütőben 5 percig pihentetjük. A tésztalapot rácsra csúsztatjuk, a fánkocskák oldalába-aljába pedig ollóval belecsippentünk, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz, és ugyancsak rácsra rakosgatjuk őket.

4. A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízben felpuhítjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet, majd 3 dl tejjel és 5 dkg cukorral felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl hideg tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Azon melegében felolvasztjuk-elkeverjük benne a zselatint, és a tűzről lehúzva, olykor megkeverve kissé hűlni hagyjuk.

5. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a maradék 20 dkg apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük, és beledolgozzuk a krémbe.

6. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, a tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.

7. A díszítéshez 2 evőkanál vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 formás fánkot, és rácsra ültetve hagyjuk megkötni a tetejükön a cukrot.

8. Leemeljük a tortáról a karikát, lehántjuk a papírt, és tálcára csúsztatjuk. A maradék fánkokat apróra tördeljük, és beszórjuk vele a torta oldalát. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd bevonjuk vele a torta tetejét, a szeletek helyére pedig 1-1 dundi habrózsát nyomunk. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss