Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rusztikus diós-szilvás pite

5/5
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A szilvákat alaposan megmostam, kimagoztam, negyedekbe vágtam. Lábosba halmoztam, meghintettem 5 dkg kristálycukorral és főzni kezdtem, 1-2 perc elteltével hozzáadtam a 1/2 dl pálinkában előzetesen csomómentesre kevert keményítőt, valamint a vanília-kivonatot, és besűrítettem. Hűlni hagytam.

Közben a lisztet és 5 dkg porcukrot tálba szitáltam, hozzámértem 5 dkg őrölt, pirított diót, valamint megszórtam egy csipet sóval. Elkevertem, majd nagylyukú reszelőn belereszeltem a hideg vajat, összemorzsoltam. 2 evőkanál hideg víz hozzáadásával tésztává állítottam össze. Frissen tartó fóliába csomagolva az időtakarékosság okán 15 percre a frizsider mélyhűtőszekrényébe tettem, hogy kellően megkeményedjen.

Amíg a mélyhűtő dolgozott, a maradék diót a maradék porcukorral alaposan elkevertem.

A sütőt 175 fokra előmelegítettem, egy kis tepsit sütőpapírral béleltem. A tészta 2/3-át nagylyukú reszelőn belereszeltem. Egyenletesen elosztottam a tepsi alján, majd meghintettem a cukrozott dió 2/3-ával. Erre kanalaztam az illatos szilvatölteléket, majd rászórtam a dió megmaradt 1/3 részét. Ezt követően ráreszeltem a maradék tésztát.

A magas, kissé borzas sütemény indult a sütőbe jó 35 percre. Aranyszínűre sütöttem, még melegen meghintettem 1 evőkanál vaníliával kevert porcukorral.

Ezek is érdekelhetnek

Friss