Keress receptre vagy hozzávalóra

Rumtopf

Hozzávalók

  • kb. 2 kg kristálycukor
  • kb. 4 üveg legalább 54%-os rum (7 dl-es)
  • 25-25 dkg eper, málna
  • 50-50 dkg kajszibarack, ribizli, meggy
  • 50-50 dkg nyári szilva, ringló, őszibarack
  • 37,5 dkg szilva
  • 12,5 dkg szeder
  • 25 dkg friss ananász
  • 25 dkg felszeletelt körte
Főzz és nyerd
meg a nyaralásod!
Töltsd fel a kedvenc olasz receptedet, és
nyaralj Olaszországban a Mindmegette.hu
és a TDM Travel jóvoltából.

Elkészítés

    1. Júniusban egy lezárható 10 literes mázas cserépedénybe vagy 2 db 5 literes befőttesüvegbe tesszük a megmosott, megtisztított epret, valamint az átválogatott, de nem megmosott málnát. Megszórjuk 50 dkg cukorral, állni hagyjuk 1 órán keresztül, majd annyi rumot öntünk rá, hogy kb. 1,5 ujjnyira ellepje a gyümölcsöket. A lefedett edényt sötét és hűvös helyre állítjuk.
    2. Júliusban belerakjuk a leforrázott, meghámozott, kimagozott és negyedelt kajszikat, az átválogatott, leszemezett ribizlit és a leszárazott, megmosott meggyet. (Utóbbit nem szükséges kimagozni.) A gyümölcsök felének megfelelő súlyú cukrot szórunk rá, és felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
    3. Augusztusban az edénybe tesszük a félbevágott, kimagozott nyári szilvát, ringlót és a meghámozott őszibarackot. Megszórjuk a súlyukkal azonos mennyiségű cukorral, majd felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
    4. Szeptemberben az edénybe rétegezzük a kimagozott szilvát és a megtisztított szedret, valamint a gyümölcsök felének megfelelő súlyú cukrot, majd felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
    5. Októberben befejezzük a rétegezést a felkockázott ananásszal és a szeletekre vágott körtével, valamint a maradék cukorral, majd egy kevés kivételével ráöntjük a maradék rumot.
    6. Végül négy hét múlva az edénybe öntjük a félretett rumot. Így advent kezdetére pompásan összeérnek az ízek. Vigyázat, kalóriabomba!

Megjegyzés

10 l-es edényhez.

A német Rumtopf szó egyszerre jelenti a rumban rétegesen eltett gyümölcsöt, és a készítéséhez használatos mázas cserépedényt.

Fotó: germandeli.com

MME
A recepthez megadottnál kisebb edény esetén arányosan kevesebb hozzávaló kell. Tetszőlegesen más gyümölcsöket is felhasználhatsz. Az elkészült rumtopfot hűvös, sötét helyen 3-4 hónapig lehet eltartani. Feldobja a téli desszerteket, továbbá ünnepi sültekhez és vadhúsok mártásához is illik.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin