Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rumos kuglóf

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 2 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 15 dkg rétesliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 3 tojás
  • 5 dkg vaj
  • A forma kikenéséhez:
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • A tetejére:
  • 20 dkg cukor
  • fél citrom héja
  • 1 dl rum
  • 3-4 evőkanál barackíz
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3 dkg vaj
  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tejet a cukor felével meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk. Utána a kétféle liszttel, a maradék cukorral, csipetnyi sóval és a tojással alaposan összedolgozzuk, végül az olvasztott vajat is beledagasztjuk.

Egy kuglófformát kikenünk, morzsával kihintjük, majd a tésztát beletöltve, konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Közben a sütőt 200 fokra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. A tésztát betolva 15 percig sütjük, majd anélkül, hogy a sütőt kinyitnánk, a lángot 180 fokra (gáz 4. fokozat) mérsékeljük. Még 30 percig sütjük, ha a teteje idő előtt pirulna, sütőpapírral letakarjuk. Ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza, a kuglóf széleit késsel meglazítjuk, és a tésztát rácsra vagy deszkára borítjuk.

Mialatt a kuglóf sül, a rumot a vízzel hígítjuk, a citromhéjat belereszeljük, és 5 percig forraljuk. A megsült tésztát meglocsoljuk vele, és ha magába szívta, az egészet barackízzel megkenjük. Ha a kuglóf kihűlt, a gerincére csokoládémázat öntünk, hogy a külső és belső felén szépen lecsorogjon. (Az öntethez a kakaót a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük, majd a vajat beledobva addig keverjük, amíg a vaj el nem olvad.)

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és a kuglófot ezzel díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek