Elkészítés: A piskótához keverd habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Szitáld a lisztet tálba, és alaposan keverd össze a sütőporral. A tojások fehérjéből készíts kemény habot. A tojássárgájára szórd rá a liszt felét, tedd rá a tojásfehérjét, majd a tetejére hintsd rá a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan dolgozd össze úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranysárgára - akkor készült el, ha a teteje kissé elkezd barnulni. A megsült piskótát kis ideig hagyd a sütőben hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a sütőpapírt, fordítsd meg, és hagyd teljesen kihűlni.
Fontos! A sütő ajtaját sütés közben ne nyisd ki, mert a tészta összeesik! A piskóta akkor készült el, ha a széle elválik a sütőlaptól.
A diókrémhez a darált diót a cukorral elkeverjük, és a tejjel felfőzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, rumaromával, mazsolával ízesítjuk, majd a vajjal jól elkeverjük.
A túrókrémhez a túrót áttörjük, a tejszínt habosra verjük, a lapzselatint a leírás alapján elkészítjük.
Összeállításkor a piskótát lapjában félbevágjuk, megkenjük a diókémmel, majd a túrókrémmel, betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon. Végén ízlés szerint rá lehet tenni a levágott piskótalapot és leönteni csokival, vagy közvetlenül a túrókrémre lehet csorgatni a csokiöntetet. Szépen elsimítjuk, befedjük vele, vissza a hűtőbe, miután megdermedt, lehet tálalni.