Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rugelach könnyedén - kétféle töltelékkel

45 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 48 apró tekercshez:
  • 25 dkg krémes ricotta
  • 20 dkg jó minőségű hideg vaj
  • 30 dkg rétesliszt
  • 15 dkg finomszemű kristálycukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • A mandulás-barackos töltelékhez:
  • 24 darabhoz:
  • kb. 3 evőkanál savanykás házi baracklekvár
  • 1 teáskanál barackpálinka
  • 1 szűk maréknyi pirított, aprított mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)
  • A fahéjas-kakaós töltelékhez:
  • 24 darabhoz:
  • 1 púpozott evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1/2 kávéskanál szárított, őrölt gyömbér
  • 1 késhegynyi fahéj
  • A kenéshez:
  • 1 egész tojás kissé felverve
  • A tetejére:
  • vaníliás porcukor – ízlés szerint

Elkészítés

Elkészítés: A vajat nagylyukú reszelőn egy mély keverőtálba reszelem, hozzáadom a ricottát, a cukrot, a sót és a lisztet. Gyors mozdulatokkal kézzel vagy a konyhai robotgép dagasztóbetétjével összedolgozom - minél kevesebbet érintkezik a kéz melegével, annál jobb! Elegendő az anyagokat épp csak összeállítani. A tésztát 4 részre osztom, egyenként fóliába csomagolom, és minimum 24 órára beteszem a hűtőszekrénybe (akár 48 órát is maradhat).

Előkészítem a kétféle tölteléket. A mandulát zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom, apróra vágom. A sárgabaracklekvárt összekeverem a pálinkával, ha túlságosan híg lenne, kevés mandulamorzsával sűríthető.

A kakaóport, barnacukrot, gyömbért, fahéjat kis tálban összekeverem.
A tojást enyhén felverem.

Két nagy tepsit sütőpapírral borítok.

Hideg konyhai felületre terítek egy jókora darab fóliát, egy tésztagombócot kiveszek a hűtőszekrényből, ráterítek még egy fóliát, és a két lap között nagyjából 20-22 cm átmérőjű körlappá nyújtom.

A körlap közepét nagyjából 3,5-4 cm sugarú körben vékonyan megkenem tojással. A körfelület többi részét megkenem a lekvár felével, rászórom az aprított mandula felét. A körlapot éles késsel előbb félbe, majd a feleket negyedekre, a negyedeket pedig 3-3 körcikkre vágom – így lesz egy körlapból 12 apró cikkely. Kívülről befelé haladva szép sorban feltekergetem a kis tekercseket, majd a sütőpapírral borított tepsire helyezem. A következő tésztagombóccal hasonlóan járok el: két fólialap között nyújtom, ráhelyezem a tölteléket, felszeletelem, feltekerem. A kész tepsit hűtőszekrénybe helyezem addig, amíg a másikkal is elkészülök. A kakaós tölteléknél is ugyanez a módszer: a körlap közepét megkenem, körben elosztom az előkészített keveréket, feltekerem.

Mikor mindkét tepsi elkészült, előmelegítem a sütőt 175 fokra. A hűtőben pihenő tepsit előveszem, helyére kerül a másik. A lehűlt sütemények tetejét megkenem a felvert tojással,

18-20 perc alatt világosra sütöm, még forrón meghintem vaníliás porcukorral, rácson hagyom hűlni.

Megjegyzés

A sütemény titka, hogy lehetőség szerint hideg konyhai körülmények között és gyorsan kell vele dolgozni.

További fotókat, tudnivalókat és érdekességeket Habliliom blogjában találsz!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss