Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rucolafelfújt - könnyen, különlegesen

A könnyű és gyorsan elkészíthető, ízletes fogások kifejezetten jótékonyak a szürke napokon. Ha pedig zöld leveles növények is helyet kapnak benne, olyan, mintha mindig derű költözne a tányérokra.

Rucolát (hivatalos latin nevén: Eruca sativát) ma már minden nagyobb közértben, piacon az év minden szakában könnyedén beszerezhet bárki, ilyenkor nálam valahogy mégis nagyobb figyelem irányul rá a konyhában. Bár a Mediterráneumból származó növényt a középkorban afrodiziákumnak tartották, ma elsősorban nem ezért szeretjük. Tele van vitaminokkal (C-vitaminban különösen gazdag), ásványi anyagokkal. A markáns zöld levelű salátaféle rendszerint a salátástálban landol, olykor egyszerű vinaigrette mártással, máskor paradicsom, aszalt paradicsom, olajbogyó vagy egyéb zöldségek társaságában.

Ezzel a vitaminokban gazdag növénnyel azonban remek dolog kísérletezni! Pizzán, lepényekben, palacsintába töltve, sőt pesztóként is nagyon finom, hűvös időben gyors meleg ételbe komponálni pedig valóságos főnyeremény.

Most olyan könnyű előételt készítettem belőle, amelyben a tojásfehérje is hasznosításra került. Gyakran előfordul, hogy a különféle receptekhez csupán a tojássárgájára van szükség – a fehérje pedig ott árválkodik a frizsiderben. Ha belátható időn belül nem kerül felhasználásra, érdemes kis nejlontasakban a fagyasztóba küldeni. Felengedve ugyanúgy használható, mint a friss! Ha viszont felfújt kerül sorra a menüben, a tojásfehérjék igencsak jó szolgálatot tesznek.

Az élénkzöld rucola, valamint a tojásfehérjék adták az alapötletet a személyes porciókban tálalt rucolafelfújthoz. A többi már csak fűszerezés és a ropogós, valamint krémes állag egyensúlyának megtalálása irányába tett kísérletek sorozata volt. A meghatározó ízt a fűszeres rucola képviseli, mindössze kevés sóval és borssal ízesítettem. A kissé rusztikus, mégis nagyon ínycsiklandó kiszerelés persze akár ünnepi előétellé is varázsolhatja. Az előkészítéssel együtt szűk ¾ óra alatt tálalható felfújt a különleges ízek barátainál biztos sikerre számíthat.

Rucolafelfújt

Hozzávalók 6 darab 1½ dl felfújtformához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr - réteslappal is helyettesíthető)
10 dkg friss rucola
10 dkg natúr krémsajt
3 közepes méretű tojásfehérje
2 evőkanál zsírszegény tejföl
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A leveles tésztát 6 db azonos méretű kockára vágtam. A felfújtformákat sütőpapírral kibéleltem. A tésztadarabokat belehelyeztem úgy, hogy a szélei kissé kilógtak.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
A rucolát alaposan megmostam, szűrőkanálba tettem, kissé összetépkedtem, ½ l forró vízzel leforráztam, kinyomkodtam.
A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá vertem.
A tejfölt és a krémsajtot alaposan kikevertem, enyhén sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a rucolát, végül beleforgattam a fehérjehabot.

A rucolás keveréket egyenlően elosztottam a formákban, 22-25 perc alatt világosra sütöttem.

Változat: Ez a recept mángolddal, spenóttal is nagyon ízletes, ha valaki idegenkedne a markáns rucolától.

Paradicsomsalátával tökéletes könnyű vacsora, de hétvégi előételként is bizonyított.

Ezek is érdekelhetnek