Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rózsás körtepite

45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű piteformához:
  • A tésztához:
  • 10 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 12 dkg porcukor
  • 8,5 dkg rétesliszt
  • 2,5 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg jó minőségű vaj
  • 2 db közepes méretű egész tojás
  • 1 dl narancslé
  • késhegyni sütőpor
  • csipetnyi só
  • A tetejére:
  • 70 dkg friss körte (kemény, de érett, aromás gyümölcs)
  • 1 db sötét húsú ringló
  • 1/2 citrom leve
  • 2 lapzselatin
  • 5 dkg cukor
  • 5 dl víz a körtéhez
  • 1/2 dl a körte főzővizéből

Elkészítés

Elkészítés: A körtéket meghámoztam, félbevágtam, a magházukat karalábévájóval eltávolítottam. Egy közepes méretű edényben 1/2 l vizet 5 dkg cukorral felforraltam, ebbe tettem a félbevágott körtéket, és közepes tűzön 6-8 percig főztem, majd leszűrtem, citromlével meglocsoltam, hűlni hagytam. A körte főzővizéből 1/2 dl-t leszűrtem, félretettem.

A sütőt 175 fokra előmelegítettem, a piteforma aljára sütőpapírt tettem. A lisztet, a keményítőt, valamint a sütőport és a sót kisebb tálban alaposan elkevertem.

A tésztához a vajat és a csokoládét kis edénybe raktam, vízfürdőn felolvasztottam. A 2 egész tojást a cukorral és a vaníliamagokkal egy nagy keverőtálban elektromos habverővel fehéredésig (kb. 6-7 perc) kevertem. Fokozatosan hozzáadtam előbb a narancslevet, majd folyamatos keverés mellett óvatosan a csokoládét, végül a lisztes keveréket.

A kész illatos tésztát az előkészített formába kanalaztam. 15 perc alatt megsütöttem. Akkor készült el, ha a teteje rugalmas, de a tűpróba során már nem ragad az eszközre a tészta.

Kissé hűlni hagytam. Közben a körtéket keresztben 3 mm vastagon felszeleteltem, a szilvát magozás után 3 mm-es kockákra vágtam.
A csokoládés alapot körben, a rózsa szirmaihoz hasonlóan kívülről befelé haladva, tetőcserépszerűen kiraktam az enyhén párolt körteszeletekkel, majd megszórtam a szilvakockákkal.

A zselatinlapokat hideg vízben felpuhítottam, kinyomkodtam, és a félretett szirupban felmelegítettem, amíg feloldódott. Kenőecset segítségével vékonyan bevontam a gyümölcsöket.

Fogyasztás előtt 1/2 órát hűtőszekrényben pihentettem.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek és receptek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss