Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rózsabors, ami nem bors és nem is erős

default user icon
SB
A rózsabors fa egyes fajtái megfelelő viszonyok között igen gyorsan nőnek. Floridában gyomnövényként tartják számon, és irtási tervet dolgoztak ki, hogy megszabaduljanak tőle.
Rózsbors

Brazil bors, rózsabogyó néven is ismert. Brazília, Argentína, Paraguay környékén őshonos. A brazilnál nagyobb szemű perui borsot Európába nem szállítják már, amit mi vehetünk, az általában a francia megyének számító Reunion szigetéről származik.

Nem bors

A borsfa termése a szömörcefélék családjába tartozik, így nem rokona a borsnak viszont a mangó, a pisztácia és a kesu is közel áll hozzá.

Mire használjuk?

Szárítva feldobja a borskeverékeket, ezeket mozaikborsnak vagy színes borsnak is hívjuk. Ezekben a három valódi borsfajta (fekete, fehér és zöld) valamint rózsabors található.

A rózsabors íze édeskés, kicsit hasonlít a borókabogyóra. Nem csíp, mivel nincs benne piperin, a bors csípősségéért felelős vegyület.

Frissen, mozsárban törve vagy őrölve adjuk az ételhez, hogy illóolaj tartalma megmaradhasson. Halakat, szárnyasokat, salátákat ízesíthetünk vele. Finom a kacsa mellével is. Édességeken is jól mutat. Jól áll a panna cottának és epres finomságoknak is. Kipróbálhatjuk rózsborssal meghintve ezt a francia finomságot is.

Dekorációs célokra használjuk őrölve, törve, ritkábban egészben is.

Nagy mennyiségben veszélyes lehet

Ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, vagy érzékenyek vagyunk rá, bőrviszketést, irritációt, emésztési problémákat, hányingert okozhat. Egyes madarak és vadállatok az év bizonyos szakaszában narkotikus hatása miatt fogyasztják.

Lazacfilé rózsaborssal sütve

Hozzávalók 1 személynek:
15 dkg lazac
1 evőkanál olívaolaj

rózsabors
hal fűszerkeverék

Elkészítés: A lazacszeleteket halfűszerrel, óvatosan forgatva kevés olívaolajon átsütjük. Színes rózsaborssal, sóval ízesítjük.

Rózsaborsos kecskesajtkrém

Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg natúr kecskesajt
5 dkg natúr sovány krémsajt
1 fej hagyma
bazsalikom

rózsabors
1 gerezd fokhagyma
1-2 apróra vágott pirított dió

Elkészítés:
A hozzávalókat turmixoljuk- ha kell, egy kis olívát adunk hozzá. A lényeg, hogy sűrű állagú legyen. Tálra rendezzük, a tetejét megszórjuk pirított dióval.

Ezek is érdekelhetnek

Friss