Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rozmaringos burgonya és fantasztikus zöldbabmártás

Lágyan fűszeres, sima és karakteres egyszerre. Ez a tejszínes, zöldfűszeres, szalonnás étel tökéletes ízkombináció. Következzen Zsolt receptje!

Rozmaringos burgonya baconbe tekerve, zöldbabmártással

Hozzávalók 4 személyre:
12 db burgonya (kb. tojás nagyságú)
12 szelet bacon
1 szál rozmaring
4 evőkanál étolaj
A mártáshoz:
5 dkg vaj
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
50 dkg zöldbab
1 dl zöldségleves (kockából is lehet)
1 dl tejszín
1 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
1/2 citrom leve
1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés: 1. A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A szalonnát a burgonyákra tekerjük, majd 1-2 rozmaringlevelet letépkedünk, és a szalonna alá toljuk őket.

2. A burgonyákat hőálló tálba rakjuk, kevés vizet öntünk alá, meglocsoljuk az olajjal, és előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük. Míg a burgonya sül, elkészítjük a mártást.

3. A zöldbabot megtisztítjuk, kb. 2 cm nagyságú darabokra vágjuk.

4. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, és vajon üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a zöldséglevessel. Beletesszük a babot és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk.

5. Ha a bab már puhára főt, akkor a vízzel kikevert keményítővel besűrítjük.

6. A végén hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot, a finomra vágott petrezselymet, a tejfölt és a citrom levét (ekkor már ne főzzük).

7. Tálaláskor helyezzük a mártásra a puhára sült burgonyákat. Kiegészíthetjük még reszelt sajttal, vagy morzsolhatunk a tetejére kék sajtot is.

Tippek:
- A burgonya betekeréséhez használhatunk mást is, pl. kenyérszalonnát, házi sonkát, de már készítettünk parasztkolbásszal is.
- A szalonna alá a betekerés előtt csúsztathatunk más friss fűszernövényt is, pl. zsályát, bazsalikomot, kakukkfüvet stb. Figyelembe kell venni azonban azt, hogy mihez társítjuk majd a betekert burgonyáinkat.

Eligazodás a burgonyák világában

Ehhez az ételhez célszerű tojásnagyságú burgonyákat válogatni, lehetőleg a nem omlós fajtából, hanem olyanból, ami jól bírja a hőkezelést. Burgonyasalátához is ajánlott ezt a fajtát használni. Ellenben levesekhez vagy burgonyapüréhez praktikusabb az omlós fajtát elővenni a kamrából. Nem csak zöldségmártás vagy főzelék, hanem sajttal megszórva, de akár csőben sütve, kiváló önálló étel is lehet a pityóka! Ezt a ritkán hallott kedves kis szócskát ma már csak székely testvéreink használják mindennap, noha állítólag régi magyar szavaink közé sorolhattuk anno.

Létezik bizonyos violett burgonya (lilaburgonya), ami itthon még nem annyira közismert, ráadásul az ára is elég borsos (1600 Ft-ba is kerülhet kilónként). Mi több, előfordult már olyan is, hogy a kedves vendég vacsora közben arról érdeklődött a felszolgálótól, mivel festik a szakácsok a burgonyát, mert hát az a festék annyira tetszik neki, hogy szívesen vásárolna is belőle. Felszolgálónk tájékoztatta, hogy ennek ez az eredeti színe, nem festik, és bár a vendég bólogatott, a tekintete elárulta, hogy nem nagyon hiszi el a sztorit. Így jobb, ha nekünk hiszitek el: nem csak lila burgonya, hanem lila spárga is létezik.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss