Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rozé kacsamell narancsos vöröskáposztával

Rozéra sült kacsamell? Igazán jól elkészíteni elég nehéz. Most viszont bepillantást nyerhetünk a valóban omlós, szaftos kacsamell elkészítésének praktikáiba.

Lassan klasszikussá válik ez az étel. Szinte már minden étterem étlapján megtaláljuk. Bár sok szakács készíti rozéra (rózsaszínre), de még mindig sokan nem tudják ropogósra sütni a bőrét, és omlósra a húsát. Gyakori hiba, hogy folyamatosan magas hőmérsékleten sütik a mellet, ezért elrághatatlanul kemény lesz, amellett, hogy kívül száraz és égett. Nem vagyok válogatós, reklamálós típus, de azért álljon meg a menet kishazánk szakácsai számára, nem kell a finom, puha, de ropogós húsokhoz sem több idő, mint a száraz, égett, rágósokhoz. Én őszinte rajongója vagyok a kacsamellnek, rengeteget eszem éttermekben, és készítek otthon is. Általában otthon jobban sikerül. Nem igazán értem, hol a probléma, annyi jó elkészítési módja van.

Rozé kacsamell narancsos vöröskáposztával

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 fej vöröskáposzta
2 evőkanál dióbél
3 teáskanál méz
½ teáskanál garam masala fűszerkeverék
4 evőkanál balzsamecet
5 evőkanál olaj
4 narancs
50 dkg kacsamell (2 db)

Elkészítés: 1. A káposztát legyaluljuk, sós, lobogó vízben 1 percig forrázzuk, leszűrjük, és jeges vízbe tesszük.

2. A kacsamell zsíros felét óvatosan bevagdossuk, megsózzuk. 3 evőkanál olajat serpenyőben felhevítünk, és a zsíros felével kezdve elkezdjük sütni a húst. Ha a zsír kisült, megfordítjuk, és 140 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

3. A dióbelet durvára vágjuk, a narancsot kifilézzük.

4. A balzsamecetet, 2 evőkanál olajat, a mézet, a fűszereket, a diót és a narancsot összekeverjük a káposztával.

5. A káposztát tányérra tálaljuk, a kacsamelleket a sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd felszeletelve a káposztára fektetjük.

Elkészítés:  30-35 perc
Fogyasztható: azonnal

A kacsamellet akár meg is gőzölhetjük előre 6-8 percig, így könnyebb szép sűrűn bevágni a bőrét, majd 2 evőkanál jó forró mogyoróolajban vagy szőlőmagolajban, a bőrével lefelé ropogósra sütjük. Ez is egy verzió, meg az a mód is, ahogy a receptben írtam. Ezt a kétféle módot otthon bárki meg tudja valósítani.

Ha valaki nagyon szeretne tökéleteset nyújtani a vendégeinek, még mindig lehet variálni, hogy még szaftosabb és ropogósabb eredményt érjen el… Nekik ajánlom a következő, kicsit hosszú folyamatot. Szerintem megéri, de csak törekvő fanatikusoknak ajánlom.

Ez egy 4 fázisú sütés, amely nem csak kacsa- és libamellnél, de egyéb nem klopfolt steakeknél is használható.

Előkészítés: a húst egy órán át szobahőmérsékleten tartjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
1) kevés forró olajon a bőrénél fogva 1 percig sütjük
2) majd 5 percig pihentetjük
3) 150 fokos sütőben bőrével felfelé - vastagságtól függően - 6-8 percig sütjük
4) ismét pihentetjük 8 percig

Így mindig megnyugszik a hús rostozata, szépen bent marad a nedvesség a húsban, ettől lesz puha, omlós, szaftos.

Azt hiszem ilyen sütés mellé már nem nehéz optimális, jó köretet választani. Főleg úgy, hogy a kacsamell nagyon sok mitfahrert (vele utazót) meghálál. Kedveli a szarvasgombás kukoricakását, jóban van a burgonyapürével, együtt érez a karamellizált gyümölcsökkel, és harmonikus szeretők a vajban pirított kaláccsal és vöröskáposztával. Nyugodtan lehet próbálkozni új társakat keresni neki, megérdemli és meghálálja.


Ezek is érdekelhetnek

Friss