Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rote Grütze vaníliasodóval

5/5
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg érett meggy
  • 25 dkg piros ribizli
  • 25 dkg málna
  • 25 dkg eper
  • 1,5 dl jó minőségű száraz vörösbor (pl. kékfrankos)
  • 5-10 dkg barnacukor (a mennyiség a gyümölcsök cukortartalmától és ízléstől is függ)
  • 1,5 teáskanál kukoricakeményítő (pudingporral is helyettesíthető)
  • A vaníliasodóhoz:
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1,5 dkg kristálycukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje (kivonattal is helyettesíthető)
  • 1,5 dkg kukoricakeményítő

Elkészítés

Elkészítés: A gyümölcsöket alaposan megmosom, a meggyet kimagozom, a ribizlit egy villa segítségével leszemezgetem, az epret nagyobb darabokra vagdosom. Minden gyümölcsből egy-egy szűk maréknyi mennyiséget félreteszek, a többit összetöröm. Ezt a legegyszerűbb botmixerrel végezni egy kellően mély tálban. Gyakorlatilag néhány másodperc alatt darabosra zúzódnak és levet eresztenek.

Egy vastag falú lábosba szóróm a barnacukrot, enyhén karamellizálom. Ez annyit tesz, hogy csak addig pirítom, míg a cukorkristályok folyékonyak lesznek. Ekkor óvatosan hozzáadom a szobahőmérsékletű vörösbort. Vigyázni kell vele, mert a forró karamell a hideg folyadék hatására határozottan fröcskölni kezd. Állandó kevergetés mellett felforralom, hogy ne ragadjon az edény aljára a cukor, és a két komponens híg sziruppá elegyedjen. Mikor már nincsenek fakanállal érezhető cukordarabok a lábosban, hozzáadom a durvára mixelt gyümölcsöket, melyek levéből egy evőkanálnyit visszatartok. A gyümölcsös keveréket felforralom.

A gyümölcslében elkeverem a keményítőt, majd hozzáadom a forrásban lévő anyagokhoz, végül hozzáadom az egészben maradt gyümölcsöket. Besűrítem. Ez néhány percet vesz igénybe, olyan állagot kell kapni a végén, mint egy lágy krémnél, pudingnál ajánlatos, mert a hűtés során még sűrűsödnek az összetevők. A kész Grützét lapos tálra szedem, hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.

Közben elkészítem a vaníliasodót. A vaníliarúd belsejét kikaparom, a tejet egy nyeles lábosba öntöm, hozzáadom a vaníliamagokat. Felforralom. Amíg kicsit hűl, a két tojássárgáját a cukorral és a keményítővel habosra keverem. Ráöntöm a vaníliás tejet. Ez azért fontos, mert így nem csapódik ki a tojásban lévő fehérje, és nem lesz csomós a végeredmény. Állandó kevergetés mellett elegyítem a két komponenst, majd visszaöntöm a lábosba, gyenge tűznél kb. 2-3 alatt besűrítem. Mivel ez sodó, az állaga önthető, folyékony marad. Lapos tálba öntöm, a tetejére folpackot feszítek, hogy ne bőrösödjön hűlés közben.

A szobahőmérsékletű Rote Grützét és a vaníliasodót hűtőszekrénybe teszem, és alaposan lehűtöm. Kis tálakba szedve tálalom, a vaníliasodóból mindenki annyit önt a piros zamatos gyümölcskása tetejére, amennyi jólesik.

Megjegyzés



További érdekességeket és fotókat a recepttel kapcsolatban itt találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss