Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Roston sült szűzérme chiliszósszal és zöldbabos piskótával

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg sertés szűzpecsenye
  • 8 szelet kolozsvári szalonna
  • durvára tört színes bors
  • 1 kiskanál fokhagymapor
  • 1 dl olaj
  • A zöldbabos piskótához:
  • 15 dkg zsenge zöldbab
  • 5 dl zöldségleves
  • 4 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 4 evőkanál liszt
  • A chiliszószhoz:
  • 1 kis fej fehér édes hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 piros chilipaprika ízlés szerint
  • 3 db paradicsom
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: A sertés szűzpecsenyét éles késsel lehártyázzuk, megmossuk, leszárítjuk. Ezután 8 egyforma vastag szeletre vágjuk, a tenyerünkkel kicsit meglapítjuk, és a 1,5 -2 centi vastag csíkokra vágott kolozsvári szalonnával körbecsavarjuk. A szalonna végét fogpiszkálóval a húshoz tűzzük, hogy sülés közben ne nyíljon szét, majd sóval, durvára tört színes borssal, fokhagymaporral fűszerezzük, meglocsoljuk az olajjal. Lefóliázva 2 órára hűtőbe tesszük pácolódni.

A zöldbabos piskótához a megtisztított egész zöldbabot a forró zöldséglevesben roppanósra főzzük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojássárgákat, a sót, a sütőporral elkevert lisztet. Ezután a sós piskóta felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyformán elrendezzük rajta a roppanós zöldbabot, befedjük a piskótatészta másik felével, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Közben a chiliszószhoz a megtisztított fehérhagymát apróra vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, majd beleszórjuk a hagymát, a karikákra szeletelt chilipaprikát, és közepes tűzön rázogatva 1 percet pirítjuk. Most rászórjuk a kis kockákra darabolt paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, meglocsoljuk fél deci vízzel, és 3-4 perc alatt készre pároljuk.

A pácolt szűzérméket a saját pácoló olajával forró serpenyőben vagy roston oldalanként 5-6 perc alatt pirosra sütjük

Tálaláskor a zöldbabos piskótát vágódeszkára fektetve kockákra vágjuk, tányérra halmozzuk, melléfektetjük a szűzérméket, és körbelocsoljuk a chiliszósszal. Forrón tálaljuk.

Megjegyzés

A szűzérméknél fontos a sütési idő betartása, mert száraz húsrész, ezért gyorsan kiszárad a sütéskor, és rágós lesz. Ha van időnk, egy teljes éjszakát hagyhatjuk pácolódni. A sós piskótát készíthetjük forrázott zöldborsóval, mangolddal, parajjal, cukkinivel is.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss