Miért fontos?
A rostok az emésztés legfőbb támogatói, ám emellett többek között a vastagbélrák, a székrekedés, az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében, valamint a koleszterin szinten tartásában is fontos szerepük van. Teltségérzetet okoznak, így csökkentik az étvágyat – ezért olyan fontosak a súlycsökkentő étrendekben. Lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kisebb vércukorszint-emelkedést okoznak. Segítik a méreg- és salakanyagok távozását a szervezetből.
rostban gazdag élelmiszerek
Legfontosabb forrásai a zöldségek és a gyümölcsök, a hüvelyesek, valamint a hántolatlan gabonafélék. A zöldségek közül a kukorica, a karalábé, a petrezselyemgyökér, a burgonya, a kelkáposzta; a gyümölcsök közül a málna, a ribizli, a körte, a szilva, a szőlő; a hüvelyesek közül a bab, a lencse, a zöldborsó; a gabonafélék közül a búzakorpa, a lenmag, a búzacsíra, a Graham-liszt, a zabkorpa tartalmazza a legtöbb rostanyagot.
Mit tegyünk, hogy jól legyünk?
Nagyon fontos lenne, hogy naponta bevigyünk a szervezetünkbe legalább 30 és legfeljebb 50 g élelmi rostot. Épp ezért a friss zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonatermékek legyenek az étrendünk állandó elemei. Annak érdekében, hogy a rostok megfelelően ki tudják fejteni áldásos hatásukat, elegendő mennyiségű, azaz legalább 1,5-2 liternyi folyadékot is el kell fogyasztanunk a nap folyamán!
Néhány jó tanács
A rostban gazdag élelmiszereket könnyedén becsempészheted a hétköznapi fogásokba:
- Keverj zabpelyhet a vagdalthoz vagy a rántott hús panírjához.
- A szendvicskrémet dúsítsd lenmaggal!
- A húsos ragukba főzz például babot vagy lencsét!
- A fehér kenyeret cseréld le valódi (tehát nem mesterségesen színezett) barna vagy teljes kiőrlésű pékárura!
- Ropi és csipsz helyett nassolj diót, mogyorót vagy mandulát – ám 10-20 g-nál nem többet! Az olajos magvak egészségesek, de a kalóriatartalmuk miatt vigyázni kell velük!
Egy igazi „rostbomba”
Málnás zabkása (1 személyre)
Hozzávalók:
- 3 ek zabpehely
- 1/2 mk reszelt citromhéj
- 1/2 bögre tej
- méz
- 50 g málna
- 1 tk lenmag
- 1 tk kókusz
Elkészítése:
Egy kisebb lábasba beleszórjuk a zabpelyhet, hozzáadjuk a citromhéjat, és felöntjük a tejjel. Kevergetve sűrűre főzzük. Ízlés szerint édesítjük néhány csepp mézzel, hozzákeverjük a málnát, végül pedig megszórjuk a lenmaggal és a kókusszal.
Ajánljuk még:
- 8 TEA ÉS JOBB LESZ AZ EMÉSZTÉSED>>>
- FŰSZERNÖVÉNYEK, AMIK SEGÍTIK AZ EMÉSZTÉST>>>
- 7 OK, AMIÉRT NEM MEGY LE A HASI ZSÍRPÁRNÁD>>>