Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rostbevitel egyszerűen: így egyél, hogy jó legyen az emésztésed!

Mi, magyarok, csak a napi ajánlott rostbevitel felét fogyasztjuk el. Pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztés és az egészség megőrzéséhez!

Miért fontos?

A rostok az emésztés legfőbb támogatói, ám emellett többek között a vastagbélrák, a székrekedés, az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében, valamint a koleszterin szinten tartásában is fontos szerepük van. Teltségérzetet okoznak, így csökkentik az étvágyat – ezért olyan fontosak a súlycsökkentő étrendekben. Lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kisebb vércukorszint-emelkedést okoznak. Segítik a méreg- és salakanyagok távozását a szervezetből.

rostban gazdag élelmiszerek

Legfontosabb forrásai a zöldségek és a gyümölcsök, a hüvelyesek, valamint a hántolatlan gabonafélék. A zöldségek közül a kukorica, a karalábé, a petrezselyemgyökér, a burgonya, a kelkáposzta; a gyümölcsök közül a málna, a ribizli, a körte, a szilva, a szőlő; a hüvelyesek közül a bab, a lencse, a zöldborsó; a gabonafélék közül a búzakorpa, a lenmag, a búzacsíra, a Graham-liszt, a zabkorpa tartalmazza a legtöbb rostanyagot.

Mit tegyünk, hogy jól legyünk?

Nagyon fontos lenne, hogy naponta bevigyünk a szervezetünkbe legalább 30 és legfeljebb 50 g élelmi rostot. Épp ezért a friss zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonatermékek legyenek az étrendünk állandó elemei. Annak érdekében, hogy a rostok megfelelően ki tudják fejteni áldásos hatásukat, elegendő mennyiségű, azaz legalább 1,5-2 liternyi folyadékot is el kell fogyasztanunk a nap folyamán!

Néhány jó tanács

A rostban gazdag élelmiszereket könnyedén becsempészheted a hétköznapi fogásokba: 

  • Keverj zabpelyhet a vagdalthoz vagy a rántott hús panírjához. 
  • A szendvicskrémet dúsítsd lenmaggal!
  • A húsos ragukba főzz például babot vagy lencsét!
  • A fehér kenyeret cseréld le valódi (tehát nem mesterségesen színezett) barna vagy teljes kiőrlésű pékárura!
  • Ropi és csipsz helyett nassolj diót, mogyorót vagy mandulát – ám 10-20 g-nál nem többet! Az olajos magvak egészségesek, de a kalóriatartalmuk miatt vigyázni kell velük!

Egy igazi „rostbomba”

Málnás zabkása (1 személyre)

Hozzávalók:

  • 3 ek zabpehely
  • 1/2 mk reszelt citromhéj
  • 1/2 bögre tej 
  • méz
  • 50 g málna
  • 1 tk lenmag
  • 1 tk kókusz

Elkészítése:

Egy kisebb lábasba beleszórjuk a zabpelyhet, hozzáadjuk a citromhéjat, és felöntjük a tejjel. Kevergetve sűrűre főzzük. Ízlés szerint édesítjük néhány csepp mézzel, hozzákeverjük a málnát, végül pedig megszórjuk a lenmaggal és a kókusszal.

Ajánljuk még:

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss