Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rossz idő van: azonnal ennem kell valamit!

Éreztél már ellenállhatatlan vágyat arra, hogy azonnal édességet, sósat kell enned? A tested gyakran így jelzi, hogy bizonyos tápanyagok hiányoznak a megfelelő működéséhez.
Ha savanyúságot ennél

Kovászos uborkát vagy savanykás almát kívánsz? Ez bizonyos vitaminok, elsősorban a C-vitamin hiánya miatti segélykiáltás is lehet a szervezet részéről! Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a gyomorsavtermelés igényel egy kis „támogatást”, amit a savanyú ételektől valóban megkaphat a szervezet. A terhesség időszakában különösen jellemző a nőkre, hogy valami savanyúságot kívánnak. A komoly hormonális változások miatt ugyanis a kismamák édesebbnek érzik a nyálukat, és a savanyúság az, ami újból egyensúlyt teremt. 

Mit egyél ilyenkor?

Kovászos uborkát vagy almát bátran fogyaszthatsz, hisz ezek nem tartoznak a kalóriadús ételek közé.

Ha csípősre vágysz

Csípős mustár a virslihez? Jó sok csili a szószba? Minden étkezést az étel alapos megborsozásával kezded? A csípős ételek az egész test vérellátását fokozzák, elsősorban az emésztőszervek aktiválódnak általuk. Kimerültség esetén a kifejezetten fűszeres étel ismét visszaadhatja az életerőnket. Néha pedig annak a jele a csípős íz iránti vágy, hogy hiányzik a cink a szervezetből.

Mit egyél ilyenkor?

Remek cinkforrások a húsok, a halak, a hüvelyesek és a tojás. A csípős ételek iránti rajongás nem okoz gondot, ha a normál fűszerezésű fogásokat is élvezni tudod. Ellenben ha mindig mindent csípősen fogyasztasz, idővel megromolhat az ízérzékelésed.

Gyorsan valami édeset!

Az édességek a gyakorlatban ugyanúgy viselkednek, mint a zsíros ételek: finomak, hizlalnak, és rossz lelkiismeretet okoznak. A gumicukor, a csokoládé vagy a jégkrém iránti vágy ugyanakkor egy sor jogos igényt is jelezhet. Köztudott például, hogy az édességek fogyasztása fokozza az agyban a boldogsághormon termelődését, így megnyugtatja az embert, és a kedélyét is javítja. Tanulmányokkal igazolták, hogy a hirtelen vágy akár vaníliaillattal is csillapítható! A túlzott édesszájúság hátterében ugyanakkor cink- és B6-vitamin-hiány, illetve kimerültség is állhat.

Mit egyél ilyenkor?

Néha egy kis édesség igenis megengedett! Még dietetikusunk is azt tanácsolja, hogy a testsúlycsökkentő étrendbe belefér napi 1-2 kocka jó minőségű csokoládé.

Ha sósat szeretnél

Ha túl gyakran kívánsz chipset vagy a ropit, elképzelhető, hogy kálium- vagy nátriumhiányod van. Persze, sokkal valószínűbb, hogy valamilyen pszichés probléma (stressz, düh stb.) áll a háttérben, és ezt próbálod levezetni egy kis rágcsálással.

Mit egyél ilyenkor?

A sós és zsíros falatok helyett ropogtass inkább répát, zöld fűszerekkel ízesített joghurtba mártogatva. Ám a legjobb megoldás az, ha a feszültség levezetése érdekében inkább sétálsz egy nagyot vagy biciklizel.

Nassolni jó vagy sem?

Meg tudod különböztetni, hogy lelki okok miatt szeretnél nassolni, vagy azért, mert a szervezetednek szüksége van valamire. Amikor azért nassolsz, mert rossz a kedved, többnyire nagy mennyiséget eszel az adott élelmiszerből, utána mégsem érzed jobban magad. Ugyanakkor ha hiányállapot áll a háttérben, rögtön visszatér a jó közérzetünk, amint pótoltuk az adott tápanyagot. 

Ezek is érdekelhetnek