Elkészítés: A burgonyát megmossuk, sós vízben megfőzzük, megtisztítjuk, és forrón áttörjük. A sonkát apróra vágjuk, és felforrósított vajban „megizzasztjuk”. Az áttört forró burgonyát összekeverjük a tojássárgájával, a sonkával, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Kihűtjük. A bundázáshoz a tojásokat felütjük, sót adunk hozzá és felverjük. A zsemlemorzsához keverjük a reszelt sajtot, a lisztet tálba öntjük. A kihűlt burgonyapépből három dkg-os golyókat formálunk. A golyókból, a kezünk élével körte alakot képezünk. Az így kialakított formákat lisztbe, felvert tojásba, majd a sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk úgy, hogy eredeti formájuk ne változzon (ha mégis, akkor korrigáljuk). A sütéshez az olajat egy serpenyőben előmelegítjük. A bundázott burgonyát 180 fokos bő zsiradékban szalmasárgára sütjük.
Fontos! Ne süssünk egyszerre túl sok burgonyagolyót, mert lehűti az olajat, s az csak lassan éri el ismét az optimális sütési hőmérsékletet, eközben a burgonya megszívja magát olajjal, amitől élvezhetetlenné válik. Ráadásul a lassú visszamelegedés következtében a készítmény maghőmérséklete túl magassá válhat, a megnövő nyomás hatására a bunda szétreped, s a burgonya jelentős része az olajba kifolyik.