Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ropogós kecskesajtos rétes mézes körtével - Zsolttól

Ezen a héten egy mindenki által könnyen és gyorsan elkészíthető ételt ajánlunk, mégpedig a kecskesajtos rétest, amely nem csak nagyon finom, de szinte mindennel társítható, így lehet előétel, köret, levesbetét, vagy akár desszert is.

A friss kecskesajt önmagában is nagyon finom, hőkezelés vagy sütés hatására viszont szépen felpuhul, így egy rendkívül omlós, ízletes élményben lehet részünk.

Először egy emeletes, ropogós kecskesajtos rétestorta receptjét osztom meg veletek, amit mézes körtével tálalva tehetünk felséges költeménnyé, utána pedig további variációk következnek majd a kecskesajtos rétes témájában.

Ropogós kecskesajtos rétes mézes körtével

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg rétestészta
étolaj (a kenéshez)
1 evőkanál cukor
8 evőkanál almaecet
12 evőkanál méz
2 db körte 
5 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál szarvasgombás balzsamecet
1 csomag zöldhagyma
1 fej zöldsaláta
20 dkg kecskesajt

Elkészítés:
1. A rétestészta lapjait olajjal megkenjük. Ezt úgy készíthetjük el, hogy egy lapot leveszünk, tetejét olajjal megkenjük, ráhelyezünk egy újabb réteslapot, ezt ismét megkenjük, és ezt addig ismételjük, ahány lapunk van (általában 4 lapból áll egy tészta).

2. Ha a lapokat megkentük, 10 x 10 cm-es darabokra vágjuk.

3. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

4. A cukrot karamellizáljuk, mikor aranysárga, hozzáadjuk az almaecetet és 4 evőkanál mézet, majd hozzáadjuk a meghámozott, apró kockára vágott körtét.

5. Amint elfőtte a levét, félrehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.

6. 8 evőkanál mézet összekeverünk 5 evőkanál olívaolajjal, 2 teáskanál balzsamecettel, és az apróra vágott zöldhagymával. A saláta leveleit összetépjük, az öntettel jól összekeverjük.

7. A kihűlt réteslapokra ráhelyezzük a kecskesajt szeleteket. 3 réteslapból és 2 kecskesajtból kis tortácskákat késztünk.

8. A kecskesajtos rétest a mézes körtével és a zöldsalátával tálaljuk.

Tippek:
- Tovább fokozhatjuk az étel élvezetét, ha a rétegzett kecskesajtos rétest előmelegített, 100 oC-os sütőbe helyezzük 10 percre, hogy a sajt szépen megolvadjon.
- Tálaláskor a rétes alá tehetünk egy vékony szelet sajtot, hogy a rétes megálljon a tányéron, és ne csúszkáljon el.

Most pedig következzen még néhány variáció!

A rétest elkészíthetjük hagyományos módon is, itt a sajtot kiegészíthetjük tojássárgával, friss, pépesített kenyérbéllel, kemény habbá vert tojásfehérjével fellazítva a krémet, majd ezt töltjük a tésztába, feltekerjük, és sütőben megsütjük.

Remekül passzol hozzá szinte minden bor, az illatos száraz fehértől a késői szüretelésekig, vagy akár egy testesebb vörösbornak is méltó kísérője lehet.

Egy kis mézzel, bodzaszörppel és barnavajjal megcsurgatva desszertként is megállja a helyét. Friss gyümölcsökkel, grill zöldségekkel vagy halakkal is jól társítható. Ne gondoljátok, hogy csak általánosságban beszélek, itt van néhány konkrét, étvágygerjesztő párosítás:
- Kecskesajtos rétes pácolt tintahallal vagy füstölt lazaccal
- Kecskesajtos rétes grillezett cukkínivel és bodzaszörppel

Levesbetétként is használhatjuk, de ebben az esetben nem sütni, hanem gőzölni kell a rétest. Ehhez a kecskesajttal töltött rétest feltekerjük, becsomagoljuk először folpackba, majd alufóliába, és forrásban lévő vízben megfőzzük kb. 25 perc alatt.

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss