Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ropogós ecetes uborka

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók: nem túl nagy uborkák
  • torma
  • csípős paprika (kihagyható)
  • vöröshagyma
  • sárgarépa
  • A feltöltő léhez (nagyobb adaghoz többszörösét lehet számítani):
  • 1 l ecet (9-10 fokos)
  • 2 l víz
  • 5 evőkanál só
  • 5 evőkanál cukor
  • 3-4 babérlevél
  • fél marék szemes feketebors
  • kapor
  • csombor
  • ízlés szerrint mustármag (kihagyható)
  • szalicil

Elkészítés

Elkészítés: Az uborkákat megmossuk. Egy nagyobb edényben összekeverjük a vizet, az ecetet, a sót, a cukrot, a borsot, a kaprot, a csombort, a babérlevelet és a mustármagot, majd főni tesszük.

Mikor felfőtt, beledobáljuk az uborkákat, és pár percig a forró lében hagyjuk, amíg megsárgulnak. Kiszedjük, és beföttes üvegbe helyezzük, jó szorosan egymás mellé (itt jó, ha vannak apróbb uborkák is a lyukak betömésére). Az uborkák közé beszúrunk néhány darab tormát, 1-2 vékony szelet hagymát, néhany sárgarépa karikát.

Mikor az üvegek megteltek, a megmaradt levet levesszük a kályháról, hozzákeverünk 1 kiskanál szalicilt, és feltöltjük az üvegeket. Ha lehet, a borsból és babérlevélből is kerüljön az üvegbe. A kupak alá ajánlott celofánt tenni.

Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni másnapig.

Megjegyzés

Remek, ízletes, ropogós savanyúság. Magában is fogyaszthtó. Ha megmarad lé, más savanyúságokhoz is felhasználható.
- Mofa05

Ezek is érdekelhetnek

Friss