Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rokfort, gorgonzola, camembert, parmezán – minden, amit ezekről a sajtokról tudni érdemes

default user icon
MME
A tésztaételek és sok más finomság kapcsán is előkerülnek a különféle sajtok. Ismerj meg most néhányat egy kicsit közelebbről!

Rokfort

A juhtejből előállított félkemény termék érdekessége, hogy az eredeti változatát barlangban érlelik. A pikáns és karakteres ízű kékpenészes sajtot bátran adhatod szószokhoz, de akár salátákhoz is. Így készíthetsz belőle mártást: egy darabka vajjal együtt olvaszd fel egy kevés tejben vagy tejszínben, és már öntheted is a húsra, a tésztára vagy a párolt zöldségekre!

Gorgonzola

Ezt a közel 50%-os zsírtartalmú olasz sajtfajtát már a 10. században is ismerték. Manapság kétféle, édes és pikáns változatban kapható. Mivel karakteres az íze, fogyaszd magában vagy pár szem dióval, valamint egy darabka körtével együtt. Ha nyitott vagy az újdonságokra, próbáld ki spenóttal összekeverve, aztán palacsintába töltve!

Camembert

A kívül nemes penésszel fedett, belül lágy francia sajt tehéntejből készül. Egyedi, karakteres ízét a külsejét borító fehér kéregnek köszönheti. Készíts belőle falatkákat: szúrj fel szendvicstűkre 1-1 db zöldalma- és camembert-kockát. Valami kiadósabbra vágysz? A rántott változatot biztosan ismered és szereted, de mit szólnál inkább egy igazi ínyencfogáshoz? Ehhez töltsd gombába, vagy forgasd diós panírba, de akár a sajtlevest is gazdagíthatod vele.

Parmezán

Ez a közkedvelt és sokoldalúan felhasználható kemény sajt Olaszországból, azon belül Emilia-Romagna tartományból származik. Részint lefölözött tehéntejből készül, zsírtartalma 32%. Ezt tartják az egyik legrégebbi európai sajtféleségnek, már 13. századi feljegyzésekben is megemlítik. Nemcsak tészták tetejére, hanem krémlevesekbe szórva és salátaöntetekbe keverve is finom.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss