Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rizskonfetti, borjúmáj és mákos-grízes szelet

Az elmúlt hétvégén az ausztriai Horn városában részt vettünk egy grillbajnokságon. Elég sokat készültünk, így most egyszerű, de mutatós és finom fogásokkal készültünk. A mai menü borjúmáj rizskonfettivel és grízes-mákos szelet őszibarack-körte kompóttal.
Zsolt ajánlata: Lyoni borjúmáj illatos rizskonfettivel

Azért szeretem a borjúmájat, mert szerintem nagyságrendekkel jobb ízű, mint a sertésmáj. Felülete is szebb, simább. Sütés vagy hőkezelés előtt érdemes a hártyát eltávolítani róla. Egy éles késsel megvágjuk valamelyik végén, és az ujjunkat a hártya alá dugva, kézzel szépen lefejthetjük róla a hártyát. Így mikor sütjük a májat, nem fog felpöndörödni a széle, és egyenletesebben tudjuk megsütni. Nagyon fontos még a kíméletes hőkezelés, hogy szaftos maradjon a máj, és lehetőleg rózsaszín a közepe. Csak közvetlenül a sütés előtt sózzuk, és a sütéshez jobb réteslisztet használni.

A képgaléria megtekintéséhez kattints bármelyik képre!

Lyoni borjúmáj illatos rizs konfettivel és sült újhagymával

Hozzávalók:
A borjúmájhoz:
40 dkg borjúmáj
2 evőkanál liszt
5 dkg vaj
5 dkg olívaolaj
2 dkg sonkahagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem zöldje
4 szál újhagyma
1/2 dl fehérbor
1/2 citrom leve
1 teáskanál só
2 csipet bors
A rizskonfettihez:
1 teáscsészényi jázmin vagy basmati rizs
4 evőkanál étolaj
1 teáskanál só
5 dkg vadrizs
5 dkg vaj
5 dkg répa
5 dkg zeller
5 dkg cukkini
5 dkg póréhagyma

Az étolajon a rizsszemeket felforrósítjuk, sózzuk, és kettő csésze forró vízzel felengedjük. Ha elforrta a levét, konyharuhával és fedővel letakarjuk, félretesszük. A vadrizst lobogó vízben feltesszük főni, ha megpuhult, leszűrjük, átmossuk és félretesszük.
Miközben a rizs fő, előkészíthetjük a zöldségeket és a májat.

A meghámozott répát, zellert, póréhagyma zöldjét, cukkinit (héjával) nagyon apró kockára vágjuk (brunoise, 3×3 mm). A zöldségeket vajon megpároljuk, hozzákeverjük a két fajta rizst, sózzuk, borsozzuk, friss petrezselyemmel fűszerezzük.

A májat lehártyázzuk, éles, hosszú pengéjű késsel vékony (kb. fél cm vastag) szeletekre vágjuk. Serpenyőben felhevítjük az olívaolaj és a vaj felét, lisztben megforgatjuk a májszeleteket, és mindkét oldalon gyorsan elősütjük (figyeljünk oda, hogy jó forró legyen az olaj, és csak rövid ideig süssük a májat). A szeletek sütése közben, ha szükséges, pótoljuk az olívaolajat és a vajat is. Az elősütött májszeleteket félretesszük, a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a sonkahagymát és a fokhagymát, a fehérborral felengedjük, mártás sűrűségűre forraljuk, hozzáadjuk a vaj másik felét, gazdagon megszórjuk zöldhagymával és petrezselyemmel. A májszeleteket visszarakjuk a serpenyőbe, és összeforgatjuk a mártással (akkor jó, ha rózsaszínű marad a máj), tálaláskor meglocsoljuk citromlével.

Tippek borjúmájhoz:
- Persze számtalan módon elkészíthető még a borjúmáj. Leturmixolva nagyon jó kötőanyag, így ha pástétomot készítünk belőle, nyugodtan kihagyhatjuk a tojást.
- Ajánlanék még egy tradicionális sváb ételt is: májgaluskás omlett zöldsalátával. Ehhez darált májjal, vajon pirított vöröshagymával, petrezselyemmel, liszttel, kicsi búzadarával, tojással, sóval és borssal  galuska sűrűségű tésztát készítünk, majd galuskaszaggatón lobogó vízbe szaggatjuk, 5 perc főzés után leszűrjük, lehűtjük, kevés olajjal átforgatjuk, serpenyőben tojást ütünk rá, a végén megszórhatjuk snidlinggel.
- Pörköltbe is szoktak májkockákat főzni, de csak a végén!
- Levesbe ne főzzük bele, mert zavarossá válik tőle a lé, inkább külön főzzük meg.
- Na és persze kitűnően grillezhető! :-)

És néhány szót a rizsről
A rizskonfetti a kinézetéről kapta a nevét, mivel a konfettihez hasonlóan színes. A finomra vágott zöldségekkel és a többféle rizzsel tarka köretet kapunk. Delikátesz üzletekben már többféle rizs kapható, különös figyelmet érdemelnek az illatos - szakmai nyelven parfümös - rizsfajták, amelyek nagy részét a Himalája lábánál termesztik, és a szakértők szerint a hegy illatát hordozzák magukban. A párolt rizs elkészítésénél nagyon fontos az arány: 1 rész rizs, 2 rész víz. A rizsszemeket jól forrósítsuk fel, az sem baj, ha picit megpirulnak, ez finom pörkölt ízt adhat a rizsnek. A dupla mennyiségű víz pedig forrjon, amikor a rizshez adjuk. Jó étvágyat!

Balázs receptjét, a Grízes-mákos szeletet és a hozzá való őszibarack-körte ragut a következő oldalon találod!

 

Balázs ajánlata: Grízes-mákos szelet őszibarack-körte kompóttal

Ez a desszert az egyik kedvencem. Lehet, hogy ezt már másra is mondtam, és valószínű, még fogom is mondani pár fogásnál. Ez azért van, mert ha újdonságot főzök, akkor igyekszem prezentálni a környezetem jó részének, és minél jobban csinosítgatom, annál jobban rajongok is érte.  Ezek az ételek mindig valamilyen apropó folytán születnek. Ha egy ismerős felhív és megkér, hogy valamilyen alapanyagból, ami neki otthon van, javasoljak újdonságot, esetleg egy szülinapi party ünnepeltjének  extra kérése van, vagy egyszerűen meglátok valami újdonságot... máris beindulok.

Grízes-mákos szelet őszibarack-körte kompóttal

Hozzávalók 4 személyre:
3,75 dl tej (3,5%-os)
10 dkg tejszín
15 dkg cukor
3,5 dkg mák
10 dkg gríz
2 dkg vaj
30 dkg őszibarack
20 dkg körte
1/4 rúd vanília
1 dl víz
porcukor a hintéshez

A tejet, a tejszínt, 5 dkg cukrot, egy csipet sót és a mákot összekeverjük, és felforraljuk, a grízt belekeverjük, folyamatos kevergetés közben alacsony lángra vesszük, megvárjuk, amíg kicsit besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, a vajat hozzákeverjük.

Egy 20 x 30 cm-es formát sütőpapírral kibélelünk, a masszát kb. 1 cm vastagon beleöntjük a formába, és hűtőszekrényben egy óra alatt kihűtjük.

A kompóthoz a körtét és a barackot 3-4 cm-es darabokra vágjuk, tepsibe tesszük. A vaníliát félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk. A vizet 10 dkg cukorral és a vaníliával együtt felforraljuk, majd a gyümölcsökre öntjük, 20-25 perc alatt 140 fokos sütőben megsütjük.

A masszát kiemeljük a formából, felvágjuk, vagy formával kiszúrjuk, és a kompóttal együtt, porcukorral meghintve tálaljuk.

Szóval ez tényleg nagy kedvencem, több oka is van!

1. A legfontosabb, hogy mákőrült vagyok, már gyerekkorom óta. És ebben a desszertben főtt, de nem darált mákot ropogtathat az ember a fogai alatt. Ki kell próbálni, semmihez nem hasonlítható íz élményt!

2. Praktikus, mert szezontól függetlenül készíthető bármilyen gyümölcsraguval, és még akkor is harmonizál, ha a gyümölcsöket kombináljuk. Passzol hozzá az eper-málna, füge-szilva, alma-körte, mandarin-narancs kombináció, és még sorolhatnám.

3. De amit nagyon szeretek benne, hogy ez az a típusú desszert, amivel az utánpótlást (gyerekeket) a konyhában tudom tartani, hiszen a kiszúrásnál komoly és felelősségteljes munkát tudunk rájuk bízni, és az összes fajta kiszúróformát megmozgathatjuk, ami otthon fellelhető. Nálunk legutóbb készült rák, hold, csillag, harang és hóember is.

4. És ha jól kihűtjük, még meg is lehet grillezni!

Apropó grill...

... a múlt hétvégén az ausztriai Horn városában részt vettünk egy grillbajnokságon, ahonnan én személy szerint vegyes érzelmekkel tértem haza. Egyfelől mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, a hat fős szakácscsapat, plusz 1 fő szerviz és egy szakácstanuló, aki (nem mellesleg) ellenszolgáltatás nélkül, pusztán tanulni akarásból tartott a csapattal, és még hasznos munkát is végzett. Megjegyzem, mi sem voltunk piskóták, de ami manapság szakácsoktatás címen zajlik, az maga a röhej, úgyhogy minden hódolatom ezé a kitartó srácé.

Összeszokott csapatunk barátokból, kollegákból áll. Zsolt (blogtársam) már 10 éve szerepel különböző fajsúlyú grillbajnokságokon, nem is kis eredménnyel. Szóval nem úgy állítottunk oda, mint egy cserkészcsapat, akik az erdőben fát keresve álmodoznak arról, hogy ők hozzák el az összes díjat. De ez a verseny minket is meglepett.

Minden úgy indult, ahogy kellett, gyönyörű árut kaptunk korrekt minőségben. Elfogultság nélkül állíthatom, ahogy az elmúlt években is, a csapat ismét hozta a formáját, felkészültségben, kreativitásban. De akkor mégis, hogy történt...

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss