Rizskoch, ahogy Sylvia készíti

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 25 dkg rizs
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 10 dkg mazsola

Elkészítés

    1. A rizst megmossuk, majd a tejben feltesszük főni egy csipet sót hozzáadva. Megkeverjük és kis lángon felforraljuk (vigyázzunk, hogy ki ne fusson a tej). Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig. Kétszer-háromszor elég megkeverni.
    2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat. Alaposan kikeverjük, majd a lereszelt citromhéjat is beledolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
    3. A langyosra hűlt rizshez hozzáöntjük a tojásos krémet és az előre beáztatott mazsolát. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, majd egy sütőtálba vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (ez nekem kb. 30 perc volt).
    4. Tálalás előtt kb. 15 percig pihentetjük. A tetejét meghintjük porcukorral és kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk. Szerintem langyosan a legfinomabb. Egy házi sárgabaracklekvár vagy egyéb savanykás dzsem illik hozzá.

Megjegyzés

Lehet egy tartalmas leves után második fogás, de akár desszertként is kínálhatjuk.

Malmos Szilvia
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

B. Erika 9 hónappal ezelőtt
Fél tej - fél tejszínben készítettem. Jó lett! Egyszerű, kiadós és nagyon finom.

Hasonló Receptek

Magazin