Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rizsfelfújt osztrák módra

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 40 dkg kerekszemű rizs
  • 1 liter 3,5 %-os tej
  • 15-20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • 5 L-es tojás
  • 7 dkg vaj
  • 1 banán
  • 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 20 dkg magozott meggy
  • 8 dkg pörkölt, zúzott dióbél
  • A tálaláshoz:
  • 40 dkg friss gyümölcs
  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl narancslé
  • A szóráshoz:
  • porcukor
  • 2 dkg pörkölt, zúzott dióbél

Elkészítés

Elkészítés: A rizst megmossuk. A tejet egy vastag aljú rozsdamentes, vízzel öblített edényben feltesszük a tűzhelyre a citromhéjjal, a vajjal és egy csipet sóval. Amikor majdnem forr a tej, a rizst hozzáöntjük és még 2 dl vizet, és lassan főzzük, gyakran kevergetve.

Amikor a rizs már majdnem felvette az összes folyadékot, a fele mennyiségű cukorral elkeverjük, elzárjuk a tűzhelyet, és fedő alatt hagyjuk kb. 20 percig, majd hűtjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A banánt és az asztalt gyümölcsöket felaprítjuk, összekeverjük a meggyel és a dióval. A tojások fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és a vaníliás cukorral. A langyos rizst több részletben belekeverjük a kikevert tojássárgájába, a fehérjehabbal lazítjuk.

Közepes, vajjal kikent, morzsával hintett tepsibe simítjuk a rizs felét, erre elosztjuk a diós-gyümölcsös tölteléket, és betakarjuk a rizs másik felével. A sütőben addig sütjük, ameddig a teteje közepesen pirosra sül (kb. 40-45 perc).

A friss gyümölcsöket apróra vágjuk, a narancslevet összekeverjük a mézzel, a gyümölcsöket megforgatjuk benne, tálalás előtt kb. 10 percig pihentetjük.

Tálalásnál tányérra tesszük a kockákra szeletelt gyümölcsös rizsfelfújtat, mellékanalazzuk a narancsos-mézes gyümölcsöket, megszórjuk porcukorral és pörkölt dióval.

Ezek is érdekelhetnek