A kolbászról lehúzzuk a héját, és vékony karikára vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A zöldpaprikát alaposan megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, hideg vízzel leöblítjük és lehúzzuk a héját, majd a húsát cikkekre vágjuk.
Az olajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk adjuk a kolbászkarikákat és 1-2 percig együtt pirítjuk.
Beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a rizst, majd felöntjük annyi vizzel, hogy éppen ellepje. Összekeverjük, és fedő alatt lassú tűzön kb. 20-25 percig főzzük. Akkor készül el, amikor a rizs megpuhult, de a lecsó kicsit leveses maradt. (Ha szükséges öntsük hozzá még kevés vizet.) Forrón kínáljuk.