Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ricottakrémes szilvatorta

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű, kerek, levehető oldalú tortaformához:
  • A tésztához:
  • 5 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 2,5 dkg cukrozatlan jó minőségű kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 7,5 dkg porcukor
  • 2 egész tojás szétválasztva
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál minőségi borpárlat (vagy konyak)
  • A krémhez:
  • 25 dkg krémes ricotta
  • kb. 12-15 dkg magozott friss szilva
  • 8-10 dkg porcukor (a gyümölcs cukortartalmától függően)
  • 1 dl víz
  • 1,5 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál minőségi borpárlat (vagy konyak)
  • A tortalapok kenéséhez:
  • 2-3 evőkanál nem túl sűrű házi szilvalekvár
  • A díszítéshez:
  • 1-2 friss szilva cikkekre vágva, cukorgyöngy – ízlés szerint

Elkészítés

Elkészítés: Sütőpapírral bélelem a teflonbevonatú tortaforma alját. Egy tálban elkeverem a lisztet, a keményítőt és a kakaóport a sütőporral, valamint a csipetnyi sóval. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáját a 7,5 dkg porcukorral, valamint a vajjal és a borpárlattal elektromos habverővel fehéredésig keverem. Folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadagolom a lisztes keveréket. A sűrű, sötét színű masszába forgatom a kemény fehérjehabot. A tésztát az előkészített tortaformába simítom. 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütöm. A teteje minden bizonnyal felpúposodik, enyhén megrepedezik, de ez természetes.

Rácsra helyezek egy jókora darab sütőpapírt, amit vékonyan meghintek porcukorral, erre borítom a kisült tortát úgy, hogy a púpos teteje kerüljön alulra. Az egyenletes felület elérése érdekében egy méretes tányérral kissé lelapítom. A rácson hagyom kihűlni.

Közben elkészítem az alkoholos szilvakrémet: a szilvákat kimagozom, feldarabolom, 1 dl vízben csomómentesre keverem a 1,5 teáskanál kukoricakeményítőt. A szilvákat a cukorral és a gyömbérrel felforralom, hozzáadom a borpárlatot, valamint a keményítős vizet. Újabb forralás után leveszem a tűzhelyről. Még melegen botmixerrel pürésítem. A kihűlt, sűrű szilvakrémhez keverem a ricottát, ha szükséges, tovább édesítem. A krémet 15-20 percre hűtőszekrénybe teszem.

A kihűlt tortalapot éles késsel kettévágom. A lapokat vékonyan megkenem a szilvalekvárral. Az alsó lapra halmozom a ricottás szilvakrém kicsit kevesebb, mint felét. Erre helyezem a másik tortalapot úgy, hogy a lekvárral kent oldala a krémre kerüljön. A maradék krémet egyenletesen elosztom a torta tetején és oldalán.

A kész tortát cukorgyöngyökkel, valamint a vékonyra szeletelt szilvával díszítem. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe teszem.

Megjegyzés

Hideg vízbe mártott késsel érdemes szeletelni, másnap is nagyon finom, nem túl édes, de nagyon ízletes desszert. A semleges, kissé tejszínes, remek állagú ricottának köszönhetően nincs szükség további szilárdító anyag hozzáadására.

További fotókat és érdekességeket Habliliom blogjában találsz!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss