Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Ribizlis pite

default user icon
3 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy kb. 31x 36 cm-es belső méretű tepsihez:
  • A tésztához:
  • 60 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg margarin
  • 1 citrom
  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojássárga
  • 2 dl tejföl
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg ribizli (lehet fagyasztott is)
  • 10 dkg margarin
  • 35 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált dió
  • Valamint:
  • 5-10 dkg étkezési búzacsíra (zsemlemorzsával helyettesíthető)
  • 1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához szükséges margarint a fagyasztóba tesszük készítés előtt pár órával. A diót ledaráljuk, a ribizlit többször váltott vízben megmossuk, leszemezzük, 25 dkg kristálycukorral lazán összerázzuk. Amennyiben fagyasztott ribizlink van, felhasználás előtt 1/2 órával kivesszük a fagyasztóból. A citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

    A tölteléket készítjük el először, mert hűlnie kell. Egy nagyobb serpenyőben a margarint 15 dkg kristálycukorral és a darált dióval állandó keverés mellett addig hevítjük, amíg megérezzük a dió pörkölődő illatát. Ekkor levesszük a tűzről, és ráborítjuk a leszemezett és a maradék 20 dkg cukorral összekevert ribizlit, majd hűlni hagyjuk. Fagyasztott ribizli felhasználásakor félfagyosan ráborítjuk a ribizlit és a cukrot, majd összekeverjük.

    A tésztához a réteslisztet elkeverjük a sütőporral. Káposztareszelőn belereszeljük a fagyos margarint, elmorzsoljuk a liszttel, majd beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a tojások sárgáját, csipet sót, a reszelt citromhéjat, fél citrom levét és a tejfölt. (A fagyos margarint ily módon a lisztbe forgácsolva, könnyebb eldolgozni és megspóroljuk a hideg helyen történő pihentetési időt is.)

    A tésztát a gyúrótáblára téve kettéosztjuk. Kb. 3/4 részét kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit oly módon, hogy a szélekre is jusson, de a szélekre eső rész kissé vékonyabb legyen. A tésztát meghintjük búzacsírával, melyből a töltelékbe is tehetünk 2-3 evőkanálnyit, ha a tölteléket kissé lágynak (levesesnek) találjuk.

    A kihűlt tölteléket a tésztára borítjuk és egyenletesen elsimítjuk rajta.
    A maradék 1/4 rész tésztát kinyújtjuk kb. 30x40 cm méretűre, és derelyevágóval 1,5 cm széles csíkokra vágjuk átlósan, s ugyanígy helyezzük a tepsiben levő töltelékre, majd megkenjük felvert tojással, és a másik irányból keresztbe fektetjük a tésztacsíkokat. A maradékot a tepsi szélére körbe tesszük, és ezt is megkenjük tojással.

    Előmelegített sütőbe téve, közepesen forró sütőben aranybarnára sütjük (kb. 40-45 perc). Teljes kihűlés után szeletelhető.

Megjegyzés

A fagyasztott ribizli is tökéletesen megfelel ehhez a sütihez.

almasim
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

almasim
Kedves Krompika! Remélem nem kések sokat a válasszal, (most vettem észre a hozzászólásodat). Igazad van nem voltam egyértelmű a leírásban, elég a 35 dkg cukor, amennyiben lecukroztad a leszemezett ribizlit, elég a dió pörkölésekor 10 dkg cukrot hozzáadni, és akkor már nem kell újabb 20 dkg bele. Én sokszor készítem fagyasztott ribizlivel, olyankor teszem hozzá utólag a cukrot. A tervezett fogyasztás előtti napon készítsd el, hogy ki tudjon hűlni, csak úgy tudod szépen szeletelni. Sok sikert, jó villogást! üdv: Margó
krompika
Kedves Almasim! Kicsit elvesztem a töltelékhez szükséges cukormennyiségben. Összesen 35 dkg cukrot írsz a hozzávalóknál. Ebből 25 dekával már az elején összerázod a ribizlit. Utána 15 dekával felfőzöd a diót, majd a maradék 20 dekát még hozzákevered, ami összesen már 60 deka. Lécci segíts, hogy villoghassak a sütivel :))))
konrad24
Megsütöttem és nagyon finom lett.A ribizli magjai elvesztek a dióban, ami külön öröm volt.Mindenkinek ajánlom.Sok is ,finom is.Akik megkóstolták mind elkérték a receptjét.

Hasonló Receptek

Magazin