Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ribizlis kelt süti kenyérsütőgéppel

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A kenyérsütőgép kelesztő programját használom, a ribizlin kívül mindent beleteszek. Először a liszt felét, majd kis sót és a 2 tojást, majd rá a liszt másik felét (nehogy a langyos tej összekapja a tojásokat). Beleöntöm a meglangyosított tejet, belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a cukrot, majd hozzáadom a megolvasztott vajat.

Elindítom a gép kelesztő programját (enyémen 1 óra 30 perces). Vigyázni kell vele, tovább keleszteni a gépben nem szabad, mert túlkel, és kifolyik az edényből (normál méretű kenyérsütő esetén, akinek a dupla keverőtárcsás van, annak valószínű nem kel túl). Aki még akarja, az kiszedheti egy tálba. és ott lefedve tovább kelesztheti egy órácskát.

Eközben lecukrozzuk a ribizlit, kicsit szét is nyomkodhatjuk, hogy kieressze a levét.

Ha a tészta megkelt, akkor kiöntjük a tálból egy meglisztezett deszkára. Kb.2 centisre széthúzkodjuk simán kézzel. Ráhalmozzuk a cukros ribizlit a levével együtt, szétkenve az egész tésztán, kicsit bele is nyomkodjuk. Majd a 4 sarkát behajtjuk középre, majd félbehajtjuk az egészet, majd még egyszer félbe. Kissé laposra nyomjuk és 8 darabra vágjuk.

A darabkákat egyenként hosszában kézzel széjjelhúzzuk, így megnyúlik, és a hüvelykujjunk köré csavarjuk - nagyjából, mint egy csigát. Ne ijedjünk meg, hogy a ribizli kikandikál, az a lényeg, hogy kívül-belül legyen a gyümölcsből.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és megszórjuk cukorral a tetejüket.

200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg szép barnás lesz a tetejük.

Megjegyzés

A recept alapja *Jamie belevág* svédországi műsorából van. Ő a tésztába még kardamomot, narancshéjat és narancslevet is tett, és áfonyával készítette. Persze ő nem használt gépet hozzá, a tésztát kézzel dagasztotta.
- Bejus1

Ezek is érdekelhetnek

Friss