Keress receptre vagy hozzávalóra
Hírdetés
Recept feltöltés

Ribizlilekvár

9 5/5

Hozzávalók

  • 2 kg ribizli
  • 1 kevés víz
  • 70 dkg cukor
  • 1 csomag 2:1 arányú befőző dzsemfix

Elkészítés

    1. A cukrot és a dzsemfixet összekeverjük. A ribizlit megmossuk és leszemezzük, majd egy kevés vízben feltesszük főni. 
    2. Amikor már egy kevés levet engedett a ribizli, hozzákeverjük a cukros keveréket, majd amikor még több levet engedett a gyümölcs, botmixerrel összeturmixoljuk. Felforraljuk, és sűrű kevergetés közben kb. 10 percig főzzük.
    3. Még forrón alaposan elmosott és megszárított üvegekbe töltjük a lekvárt. Rázárjuk a fedelét, és 5 percig fejjel lefelé hagyjuk pihenni. Ezután sötét helyen minimum 3-7 napot pihentetjük, vagy dunsztoljuk. 

Megjegyzés

Nekem 7 db 330 ml-es kis üveg telt meg vele. A dunsztolást a nagymamámnál láttam: egy fotelt kibélelek takaróval, belehelyeztem az üvegeket, és betakarom mindenütt még egy pokróccal.

A barátom alig bírta kivárni, már harmadnapra fel is bontotta az első üveget. :) Most készítettem először lekvárt, és nagy sikerélményt okozott.

Mindenkinek az édesség érzetétől függ, hogy mennyi cukrot kell beletenni. Nekünk ennyi is bőven elegendő lett. Igaz, hogy a dzsemfix zacskója 1,2 kg gyümölcshöz írja, de a 2 kg ribizlit is kellően besűrítette.

andi257
Hírdetés
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm
Hírdetés

Hozzászólások

andi257 8 évvel ezelőtt
Szia Jasmin! Szerintem így utólag már nem lehet rajta segíteni, mert ha jól értem már üvegekben vannak... Én úgy teszteltem az állagát, hogy egy cseppnyi lekvárt fémre csöppentettem és azon megfigyelhető a kocsonyásodása.
Jasmin1981 8 évvel ezelőtt
Nekem kissé folyós maradt az üvegben,pedig a kocsonyásító dzem-fix 2 kg gyümölcshöz volt elegendő. Valaki tudja esetleg, hogyan tudnám utólag még sűríteni egy kicsit? A gyümölcs viszont finom, a cukor nekem épp elég volt bele, kellemesen, pikánsan savanyú maradt.
andi257 8 évvel ezelőtt
A cukor valószínű izlés kérdése teljesen. A robotgépes megoldást én a paszírozás helyett választottam. Mindenképpen időtakarékosabb és a magok sem zavaróak :) Biztos finom lett úgy is.
esztiklock 8 évvel ezelőtt
Tegnap pont én is ribizlilekvárt főztem be, de nekem kb ugyanannyi cukor kellett hozzá amennyi gyümölcs, mert marha savanyú volt. Én is dzsemfix-szel csináltam, csak kicsit másképpen. Mosás, szemezés, passzírozás (a felét csak), forralás, forralás cukorral, porciózás és én nem dunsztoltam, mert a dzsemfix-ben már van tartósító. Isteni lett. Az újonnan feltöltött kukoricakenyér receptemhez tartozó képen megtaláljátok.
andi257 8 évvel ezelőtt
Kedves Lajos ! Nem teljesen tudom mire gondoltál. Az alapelv mindenképpen működik. DE :A ribizli sokkal vékonyabb, gyengébb külsővel rendelkezik, mint a többi gyümölcs, ezért ilyen gyors elkészíteni. Egy barack vagy szilva jóval hosszabb idő alatt fő össze...
lajos55 8 évvel ezelőtt
a többi gyűmölcsnél i működik
lajos55 8 évvel ezelőtt
a többi gyűmölcsnél is működik?
andi257 8 évvel ezelőtt
Kedves Nani! Örülök, hogy tetszett neked. Nekem is azért tetszett, mert ebben a rohanó világban is elkészíthető. :) És sokkal finomabb, mint a bolti :D
Nanasnani 8 évvel ezelőtt
Hali! Nagyszerű a recept és szerintem könnyen, gyorsan el is lehet készíteni. Az én nagymamám is rengeteg lekvárt, befőttet savanyút rakott el télire, de nála egy lekvár főzés az udvari üstben egy napig is eltartott. Egyre vigyázz, a barátod meccs nézés közben bele ne üljön a fotelba, mert akkor lőttek, ha nem is gólt, de a lekvárnak :-))) Üdv és szép napot, Nani.
Hírdetés

Hasonló Receptek

Magazin

Hírdetés
Hírdetés