A cukrot és a dzsemfixet összekeverjük. A ribizlit megmossuk és leszemezzük, majd egy kevés vízben feltesszük főni.
Amikor már egy kevés levet engedett a ribizli, hozzákeverjük a cukros keveréket, majd amikor még több levet engedett a gyümölcs, botmixerrel összeturmixoljuk. Felforraljuk, és sűrű kevergetés közben kb. 10 percig főzzük.
Még forrón alaposan elmosott és megszárított üvegekbe töltjük a lekvárt. Rázárjuk a fedelét, és 5 percig fejjel lefelé hagyjuk pihenni. Ezután sötét helyen minimum 3-7 napot pihentetjük, vagy dunsztoljuk.
Nekem 7 db 330 ml-es kis üveg telt meg vele. A dunsztolást a nagymamámnál láttam: egy fotelt kibélelek takaróval, belehelyeztem az üvegeket, és betakarom mindenütt még egy pokróccal.
A barátom alig bírta kivárni, már harmadnapra fel is bontotta az első üveget. :) Most készítettem először lekvárt, és nagy sikerélményt okozott.
Mindenkinek az édesség érzetétől függ, hogy mennyi cukrot kell beletenni. Nekünk ennyi is bőven elegendő lett. Igaz, hogy a dzsemfix zacskója 1,2 kg gyümölcshöz írja, de a 2 kg ribizlit is kellően besűrítette. - andi257
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!