Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ribizli: megéri a munkát!

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért. Ha számba vesszük az élettani szempontból egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk tulajdonságait, a második csoporthoz fogunk csatlakozni!

A ribizli (népies nevén ribiszke) fehér vagy piros bogyókat termő cserje, a feketeribizlivel közeli rokonságban van. Európa nyugatabbik részén őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Számos vad változata megtalálható bolygónk északi féltekéjének mérsékelt égövében. A XV. században szerzetesek kezdték termeszteni, aztán a világi földeken is elterjedt az egy-másfél méter magasra növő, júniusban gyümölcsöt hozó cserje. A hazai kertekben a bőtermő gyöngyösi és nagymarosi Fay-féle, valamint a sárgásfehér bogyójú Blanka a leggyakoribb. A nagyobb piacokon ma már többféle import ribizlifajta is kapható.


 

Edd egészségedre!

Nagyon gazdag C-vitaminban (régen a skorbut megelőzéséért ették), a benne található A-, B1-, B2-, B6- és E-vitamin is jelentős, kiemelkedő a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma, fontos ásványi anyagai még a nátrium, a kalcium, a foszfor és a mangán. Gyulladásgátló hatású, fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősíti a csontokat, a fogakat, az immunrendszert, a hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket.

A ribizli bakteriális eredetű gyomorbántalmak, megfázás, influenza, láz esetén is hatásos, serkenti a nyálképződést, ezért torokszárazság és torokfájás ellen is jó; pektintartalma miatt természetes megoldás székrekedés esetén. Fokozza a sejtanyagcserét, rákmegelőző hatású, és a kemikáliáknál jobb vízhajtó. A ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrnek speciális védelmet nyújt.

A ribizli növényi rostban igen gazdag, zsírégető tulajdonsága miatt ajánlott fogyókúrázóknak. Energiatartalma 100 grammban 29 kcal/121 kJ.

 

A fekete még inkább

A fehér és a piros bogyóknak enyhébb ízük van, a fekete igen markáns, ezért azt kevésbé szokták nyersen fogyasztani. Még magasabb a C-vitamin-, a kálium- és a vastartalma; 100 gramm érett gyümölcsben 120 mg C-vitamint vehetünk magunkhoz, ami megelőzi a citrusfélék arányszámát! A feketeribizli a pirosnál több fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Szörpje az immunrendszert erősítő védőital.

Kúraszerűen fájdalomcsillapító, a pirosnál is jobb meghűlések természetes gyógyszereként. Még magasabb a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emeli a hemoglobin-mennyiséget, vashiányos vérszegénység esetén fogyasztása fokozottan ajánlott. A népi gyógyászat régen szívesen ajánlotta ízületi bántalmak (reuma, köszvény) ellen, vérsavasodás, sárgaság és nemi problémák esetén. A szárított leveléből készült tea magas vérnyomás, vesebaj, húgyúti panaszok, herpesz ellen jó. Igazi méregtelenítő.

 

Mit csináljunk belőle?

A ribizli két-három napig tárolható hűtőszekrényben. Átmosás után tisztítsuk meg a fürtöktől és a kis száracskáktól, majd újból mossuk át folyó vízben! Bár sok embernek túl fanyarkás, a ribizlit a legjobb nyersen fogyasztani, hogy a gyümölcs minden előnyös alkotóelemét változatlan formában vegyük magunkhoz. Kis tálkában, porcukrozva önmagában friss, pikáns desszert. Savai miatt kicsit több cukrot igényel, de fanyarkás íze a jellegzetessége, tehát a túlcukrozást nem ajánljuk! S éppen savai miatt a gyomorégésre hajlamos emberek módjával fogyasszák!

Ribizliből készülhet lekvár, dzsem, zselé, gyümölcslé, gyümölcskocsonya, bólé, szörp, mártás, leves, bor, adható köretként húsokhoz, adalékként fanyar gyümölcslevesekbe, salátákba, tortára...

Akit a magok zavarnak, felhasználás előtt passzírozza át a gyümölcsöt apró szemű szűrőn, hogy csak a leve maradjon meg! Ám megjegyezzük, hogy a magok plusz jótékonyan hatnak a bélműködésre.


Szardíniás-ribizlis saláta

Hozzávalók: 15 dkg ribizli, 1 doboz szardínia, 5 dkg vaj, 2 főtt tojás, 4-5 friss salátalevél, só

Elkészítés: A halat csöpögtessük le, majd törjük össze villával. Adjuk hozzá a megtisztított, megmosott ribizlit, a vajat és a felvágott tojásokat, sózzuk ízlés szerint, majd jól keverjük össze. Hűtőszekrényben tároljuk, salátaleveleken tálaljuk.


Részeg ribizli-eper szósz

Hozzávalók: 70 dkg megtisztított földieper, 35 dkg megtisztított ribizli, 2 dl fehérbor, 20 dkg cukor

Elkészítés: Mossuk meg a földiepret és a ribizlit, az epret vágjuk apróra. A gyümölcsöket tegyük egy főzőedénybe, adjuk hozzá a bort és a cukrot, és jól dolgozzuk el. Állandó keverés mellett forraljuk fel nagy lángon, és passzírozva-kevergetve forraljuk tovább legalább 3 percig. Azonnal töltsük előkészített üvegekbe, zárjuk le, majd 5 percre fordítsuk fejjel lefelé. A kamrában tárolhatjuk, húsok mellé tálaljuk. Piros ribizli helyett fekete használata esetén még pikánsabb a mártás.

Vaddisznódagadó ribizlimártással

Hozzávalók: 80 dkg vaddisznódagadó vagy zsírosabb lapocka, 5 dl húsleves, 1 fej hagyma, 1 evőkanál színes bors, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 2 db babérlevél, vékony borban áztatott kenderzsineg. A mártáshoz: 40 dkg ribizli, 2 dl víz, 0,5 dl rosé bor, 15 dkg barnacukor

Elkészítés: A megmosott és áttörölt húst egyenletesen szórjuk meg sóval és őrölt színes borssal (legyen benne rózsabors!), majd szorosan göngyöljük fel, és zsineggel jól kötözzük meg. A göngyölt húst helyezzük olajjal kikent tűzálló tálba, szórjunk köré felszeletelt hagymát és babérlevelet, majd öntsük rá a húslevest, és lefedve, előmelegített sütőben közepes lángon süssük körülbelül 3 órán át. Közben készítsük el a mártást: a ribizlit tegyük fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, forráskor adjuk hozzá a barnacukrot, és feloldódásig kevergessük. Öntsük hozzá a rosét, keverjük, vegyük le a tűzről. Ha a hús megpuhult, fedő nélkül pároljuk el a húslevest, majd 10-15 perc pihentetés után szabadítsuk meg a húst a zsinegtől, és vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. A mártással megöntözve, burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk.


Ribizlis kocka

Hozzávalók: 30 dkg ribizli, 25 dkg kristálycukor, 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 4 tojás, 6-7 evőkanál tej, 15 dkg darált mandula, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítés: A megmosott ribizliből néhány fürtöt tegyünk félre a díszítéshez, a többit szemezzük le. 12 dkg kristálycukrot vajjal keverjünk habosra, adjunk hozzá 2 egész tojást és 2 tojásnak csak a sárgáját, öntsük hozzá a tejet. Ezután a darált mandula, majd apránként a sütőporral elkevert liszt következik, és az egészbe reszeljük bele egy citrom héját. Kenjünk ki vajjal egy tortaformát, szórjunk rá zsemlemorzsát, majd öntsük rá a csomómentes tésztát, azon pedig egyenletesen terítsük el, és nyomkodjuk bele a ribizliszemeket. Előmelegített sütőben 25-30 percig süssük 180 fokon. Közben a megmaradt tojásfehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral. Amikor a tészta átsült, a cukros tojásfehérje-masszát kenjük rá, és még 15 percre tegyük vissza sütőbe. A végén a szeleteléssel várjuk meg, míg kihűl. Tálaláskor a fürtökkel díszítsük.

További ribizlis receptek >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss