Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 hasznos tipp, mihez kezdj a savanykás ribizlivel!

Beértek a hazai bokrokon a kellemesen savanykás piros, fekete és fehér bogyók. Szemezgesd le a vitamindús ribizlifürtöket, vagy használd fel egészben!
Dekorálj vele édességeket!

A ribizli jól mutat süteményen, tortán, pudingon , pohárkrémen vagy fagylaltkehely és parfé tetején.

A friss fürtöt szűrőkanálban tartsd gőz fölé egy rövid időre, majd forgasd porcukorba. A jobb tapadás érdekében megnedvesített fürtöket cukorszórással is behavazhatod.

Egész évben lesz mivel díszíteni a desszerteket, ha tartósítasz néhány szép ribizlifürtöt. Főzz sűrűre 1 kg cukrot 5 dl vízzel (akkor jó, ha szálat tudsz belőle húzni), és szűrőkanálon meríts nagy szemű fürtöket a forró szirupba néhány percre. Szitán vagy sűrű rácson elrendezve hagyd kihűlni, majd szórd be vastagon átszitált porcukorral és szárítsd meg a napon tüllel letakarva vagy a langyos sütőben, nyitott ajtó mellett. Végül porcukorral ismételten megszórva csomagold el dobozba.

Tipp: A visszamaradt szirupot ribizlilekvárhoz, -dzsemhez és -zseléhez hasznosíthatod.

Főzd be mag nélküli dzsemnek!

A megmosott és lecsepegtetett ribizlit villával húzd le a kocsányról, főzd szét nagyon kevés (1 kg-onként 1 dl) vízben, majd törd át szitán, és a lecsurgott lét forrald fel literenként 70 dkg cukorral együtt. Közben a szitán visszamaradt sűrűjét egy edényben öntsd fel hideg vízzel. A felszínre úszó héjdarabokat szedd le szűrőkanállal, add a cukros léhez, és főzd kb. 20 percig. A képződő habot szedd le, és a főzés vége felé végezz zselépróbát. A kocsonyásodó masszát forrón töltsd az előkészített üvegekbe, és azonnal zárd le. Nem kell dunsztolni, ha a csavaros vagy csatos üvegeket 5 percre a fejükre állítod.

Tipp: A ribizli nem utóérő, ezért teljesen érett állapotban fogyaszd vagy dolgozd fel. Kivétel a dzsem! Ehhez akkor kell leszedni a fürtöket, amikor a csúcsukon lévő egy-két pici bogyó kissé éretlennek tűnik. Ilyenkor a gyümölcs még sok pektint tartalmaz, ami megkönnyíti a zselésedést.

Töltsd a levét poharadba!

Házi ribizliborhoz 2 kg megmosott érett fürtöt zúzz össze egy 10 l-es uborkás üvegben vagy ép zománcú fazékban. Szórj rá 1 kg cukrot, öntsd fel 4 l hideg vízzel, és keverd át. Letakarva hagyd állni 4-5 napig, majd szűrd le. A sűrűjét mosd át 1-2 l vízzel (mint a dzsemnél), és add a leszűrt léhez. Keverj hozzá 2 kg cukrot, töltsd demizsonba, és „kotyogóra” ledugaszolva hagyd állni langyos helyen 2-3 hétig. Fejtsd át tiszta demizsonba, végül a teljesen letisztult bort töltsd palackokba.

Tipp: Ribizliből likőrt, valamint üdítő szörpöt és egészséges smoothie-t is készíthetsz.

Ribizlis receptek >>> 
Feketeribizlis likőr recept >>> 
Ribizliszörp receptek >>> 
Ribizlis smoothie recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss