Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Retró szilveszteri ételek új köntösben

default user icon
MME
Mindenkinek vannak emlékei gyerekkori szilveszterekről, az óévet búcsúztató klasszikus szerencsehozó fogásokról és a piros aranyos szendvicsekről. Nos, mi most a piros aranyat elhagyjuk, és bemutatjuk a hagyományos ennivalók modern változatait.

1. Szendvics gazdagon

A hagyományos szalámis reszelt sajtos zsúr kenyér helyett készítsünk szemet gyönyörködtető mini szendvicseket.

Hozzávalók:
rusztikus bagett
többféle vékonyra szeletelt főtt és füstölt sonka, szalámi
vaj vagy szendvicskrém
főtt tojás
kaliforniai paprika
kemény sajt
koktélparadicsom
olajbogyó

Elkészítés:
Szeleteljük fel srégen a bagettet, vajazzuk meg, majd tegyük rá lazán, négybe hajtva a felvágottat, a sajtot, a hosszú csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Erre kerül a tojás, a tetejére pedig koktélparadicsom vagy olajbogyó. Az egészet fogjuk össze egy saslik pálcikával.

2. Kaszinótojás pohárban

A pohárdesszertek mellett egyre elterjedtebbek a pohárban tálalt előételeket is. 

Hozzávalók:
12 db tojás
2 kk mustár
1 ek majonéz
1 ek tejföl
1 ek vaj
petrezselyem
só, bors

A franciasaláta hozzávalói:
1 csomag fagyasztott francia zöldségmix
1 meghámozott, felkockázott alma
4 dl tejföl
1 kis tubusos majonéz
2 kk mustár
2 kk cukor
1 kk citromlé

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük. Kivesszük a sárgáját és összekeverjük a tejföllel, mustárral, majonézzel, vajjal. Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk. A fehérjét felkockázzuk. A franciasalátához megfőzzük a zöldségkeveréket sós vízben. Tartármártást készítünk hozzá a tejfölből, majonézből, mustárból, citromléből és cukorból. Összekeverjük a lecsöpögtetett főtt zöldséget és az almát a tartármártással.

Összeállítás:
2 decis átlátszó pohár aljára kb 1 cm vastag franciasalátát rétegezünk, erre kerül a tojáskrém, aztán a felkockázott tojásfehérje. Ismételjük a rétegeket a pohár tetejéig, amit aztán petrezselyemzölddel díszíthetünk.

3. Klasszikus kocsonya elegánsan

Ebben a változatban csak belefőzzük a szerencséthozó malacfület, illetve körmöt a kocsonyába, de csupán a főtt, füstölt húst fogyasztjuk a kocsonyalével.

Hozzávalók:
80 dkg füstölt tarja
3 db sertésköröm (összevágott, nem füstölt)
50 dkg sertésfül (tisztított nyers nem füstölt)
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
20 szem fekete bors

víz

Elkészítés:
A húsokat a tisztított fokhagymagerezdekkel, a héjas vöröshagymával (ettől gyönyörű színe lesz a kocsonyának), sóval, borssal feltesszük főni. Lassú tűzön kb 4 órán át főzzük. Amikor a bőr szinte leválik a porcról, leszűrjük a kocsonyát. Kis salátás tálkák aljára nyers répakarikát és petrezselyemzöldet teszünk. Ráadagoljuk a kocsonya levét, és minden tálba bőségesen teszünk a tarjából. A tálakat töltsük színültig. Miután kihűlt a kocsonya, a tálkákat egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tálalás:
Mielőtt felszolgálnánk, szedjük le a zsírt a kocsonya tetejéről. Lazítsuk meg a kocsonya szélét egy kés segítségével, hogy elváljon a táltól, majd a kis tálakat óvatosan fordítsuk fejjel lefelé. Öntsük ki belőle a kocsonyát egy nagyobb tányérra úgy, hogy az étel megtartsa a tálka formáját. Puha, ropogós kenyeret adunk hozzá.

4. Malacpofik 

A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról. Most egy nagyon kreatív és mutatós változatot segítünk elkészíteni.

Hozzávalók:
3 dl tej
1 kk cukor
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
1 tk só
0,5 dl olaj
4 pár virsli
2 ek tejföl
1 db tojás sárgája
szemes bors

Elkészítés:
1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet.
Összegyúrjuk, dagasztjuk, végül hozzádolgozzuk az olajat. A tésztát fél órán át kelesztjük meleg helyen, letakarva. A virsliket 4 részre vágjuk. A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk, 1,5-2 cm-es csíkokra felvágjuk. Minden virslidarabkát tésztacsíkba tekerünk, megkenjük a tejfölös tojássárgájával.

Sütőpapírral bélelt sütőbe tesszük a tekercseket úgy, hogy a virslik felfelé nézzenek. A képen látható módon háromszög alakú virslidarabkákat vágunk, amit a tésztába nyomkodunk. Ez lesz a malac füle. Az egész szemes bors pedig a malac szeme. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt pirosra sütjük. A kész virslikbe két-két lyukat fúrunk, ez lesz a malackák orra.

11 HIDEGTÁL-VARIÁCIÓ A SZILVESZTERI PARTIHOZ >>>

14 VILLÁMGYORS SZILVESZTERI PARTIKAJA, HA CSAK 30 PERCED VAN! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss