Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Retró piskótatekercs baracklekvárral: pont, ahogy a nagyi készítette!

A piskótatekercs igazi házi kedvenc. Bár sok cukrászdában találkozni vele, azért ez az a sütemény, amiből mindig a nagymama sütötte a legjobbat. Éppen ezért sokszor félve állunk neki, holott nem ördöngösség, ugyanis kis odafigyeléssel könnyedén elkészíthető sütemény. Videón mutatjuk a klasszikus receptet.

Mindenki őriz szép gyerekkori emlékeket a lekváros piskótatekercsről, amely olyan ellenállhatatlanul illatos és finom, hogy egy rúd szinte nem is elég. A piskótatekercs igazi nagyi-klasszikus: házi baracklekvárral megtöltve, porcukorral meghintve és egy kis vaníliasodóval meglocsolva... minden ízében otthon!

Aki ezt szeretné reprodukálni, annak segít az alábbi videórecept - annyit előrebocsájtunk, hogy 1. a piskótát mindenki másképp csinálja, mindenhogy jó, itt a lényeg, hogy vékony legyen a tészta, direkt jó, ha nem jön fel hatalmasra; 2. a lekvárt, ha nem házi, nagyon körültekintően kell kiválasztani, különben nem biztos, hogy jön az az ízélmény, amire vágyunk.

A piskótatekercs receptjét itt találod >>>


A piskótarolád alapesetben egy klasszikus vizes, soktojásos tészta, amelytől természetesen könnyedén eltérhetünk. Az alapanyagok arányainak módosítása mellett a tészta ízesítése is fontos szempont lehet. Klasszikus változatnak számít a kakaós vagy csokoládés piskóta, de készíthetünk márványos piskótát, sőt különféle maglisztekkel is dúsíthatjuk a búzalisztet, vagy színtisztán maglisztből is süthetjük a roládot.

A piskótatekercs készítésénél a tészta mibenléte mellett a kisült piskóta feltekerése talán a legsarkalatosabb pont. A tészta akkor lesz a legszebb, ha forrón fel tudjuk tekerni. A vékony lekvárréteget magába foglaló tekercs esetében a kisült piskótát gyorsan megkenjük, majd azonnal - nem túl szorosan, de nem is túl lazán - feltekerjük. A masszívabb töltelékkel készített roládokat egy konyharuha segítségével tekerjük fel, így a tészta az alakot felveszi, ellenben a rétegek nem tapadnak össze, s később a roládunkat könnyedén meg tudjuk tölteni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss