Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rétestorta

120 perc
mester
megfizethető
10 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 10 személyre:
  • 80 dkg alma
  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 1,5 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagy citrom
  • 3 tojássárgája
  • 40 dkg kristálycukor - ízléstől függően (keverhetjük egyéb édesítővel)
  • 2 csomag (6 lapos) réteslap
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 6 dl tejföl
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg darált mák
  • A forma kenéséhez és a lapok locsolásához:
  • 7-8 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • A tetejére:
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, négyfelé vágjuk, csumáját kivágjuk, húsát az olvasztott vajra vékonyan szeleteljük, és kb. 15 percig pároljuk, ameddig levét elpárologja. Ha kihűlt hozzákeverünk 2 púpozott evőkanál cukrot, fahéjat.

Közben a túrótöltelékhez a tojások sárgáját kb. 10 dkg cukorral, fél csomag vaníliás cukorral, 1/3 citrom lereszelt héjával, 1 evőkanál citromlével kikeverjük, és a burgonyatörőn áttört túróval összekeverjük (ha száraz a túró 1 evőkanál tejföllel lazíthatjuk).

A darált diót elkeverjük fél csomag vaníliás cukorral, 2 púpozott evőkanál cukorral, 1/3 citrom reszelt héjával, ugyanígy teszünk a darált mákkal is. A 6 dl tejfölt külön tálban simára keverjük.

Egy 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, 2 réteslapot beleterítünk. A tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A kihűlt párolt alma felét beleterítjük, réteslappal beborítjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, meghintjük morzsával. A dió felét egyenletesen ráhintjük, 1/4 rész tejföllel meglocsoljuk, réteslappal befedjük, vajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A túrókrém felét egyenletesen rákenjük, réteslapot borítunk rá, vajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A mák felét ráhintjük, 1/4 rész tejföllel meglocsoljuk, réteslappal borítjuk, megvajazzuk, morzsával meghintjük.
A maradék fél adag töltelékeket és réteslapokat ugyanilyen formán egymásra rétegezzünk, ügyelve arra, hogy a tetejére 2 réteslap maradjon.

Végül a maradék vajjal megkenegetjük, előmelegített 180 fokos sütőben 60-65 perc alatt megsütjük.

Várunk, amíg langyosra hűl, a karimát leemeljük róla, cikkekre vágjuk, porcukorral meghintjük és tálaljuk.

Megjegyzés

Eltértem a receptben megadott cukormennyiségtől, 30 dkg-mal készítettem. Nekünk pont megfelelt, nem volt annyira édes, a természetes ízek jobban érvényesültek.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss